Educació

educació

Un treball sobre l'estrès dels fesols guardonat a un premi estatal de recerca

L'exalumna de l'institut La Garrotxa d'Olot, Sílvia Prat, conclou que els de Santa Pau són els més estressats per la salinitat

El centre rep més mencions

L'estudi Fesols estressats, de l'exalumna de l'institut La Garrotxa d'Olot Sílvia Prat, ha estat el guanyador d'un dels guardons del XVIII Premi San Viator d'investigació en ciències i en humanitats, que es convoca a nivell estatal i als quals es van presentar més de 400 treballs. Els premis San Viator pretenen estimular l'esperit investigador i la creativitat dels estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius. L'estudi de Sílvia Prat ha determinat que els populars fesols de Santa Pau són els que pateixen més estrès, juntament amb els de la varietat del ganxet, atenent la salinitat del sòl.

En canvi, les cinc varietats analitzades –a part de les dues anteriors, les del Carme, la tavella brisa i la del cuc–, pateixen per igual l'estrès per baixes temperatures.

L'estudi de Sílvia Prat, que ha estat assessorada per la professora Rosa Pons, s'ha centrat en la germinació i l'efecte d'algun tipus d'estrès abiòtic –provocat per elements aliens als éssers vius– en les cinc varietats ja citades. El seguiment acurat de la germinació, utilitzant diversos mètodes, ha permès obtenir resultats del procés.

La influència de l'estrès abiòtic s'ha esbrinat sotmetent les plàntules de les diferents varietats a temperatures baixes i alta salinitat. Es va comparar la resposta que tenien les diferents varietats als estressos tant des del punt de vista morfològic com cel·lular.

LES XIFRES

400
treballs s'han presentat
a la divuitena edició d'aquests premis de recerca d'àmbit estatal.
3
treballs de l'institut
La Garrotxa són els que han estat distingits als premis Sant Viator.

El trastorn del son i bacteris als bitllets

És quan dormo que hi veig clar, d'Alba Bassets, i Diner brut. Qualitat microbiològica del paper moneda, de Laura Sayol, han obtingut mencions d'honor als mateixos premis. El primer tracta sobre els trastorns del son en adolescents i el segon, sobre la comunitat bacteriana dels bitllets i si hi ha relació entre el desgast del bitllet i el nombre de colònies crescudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.