Educació
Josefina Bueno
Directora de La Seu Ciutat d'Alacant
“La Seu vol ser un referent a Alacant per al debat rigorós”
La directora de La Seu Ciutat d'Alacant de la Universitat vol convertir-la en un espai de trobada i de continuïtat de la institució acadèmica
La professora del departament de Filologies Integrades, investigadora de l'Institut de Llengües Modernes i exvicerectora d'Extensió Universitària de la Universitat d'Alacant, Josefina Bueno, és, des del passat mes d'octubre, la directora de La Seu Ciutat d'Alacant de la Universitat d'Alacant, un espai de trobada i la continuïtat de la institució acadèmica a la ciutat, on cada dia es desenvolupa una gran activitat educativa, divulgativa i de debat. Aquesta nova etapa de La Seu aposta per implicar-se encara més en la vida diària d'Alacant des d'un edifici que sempre ha estat lligat a l'ensenyament com l'antiga Escola de Negocis que era.
Que és la Seu de la Ciutat d'Alacant?
La Seu són moltes coses; d'una banda, és la mateixa Universitat d'Alacant a la ciutat per a molta gent que no pot anar al campus i on s'apropen cada dia moltes persones i molts col·lectius. Aquesta circumstància fa que no tinguem una activitat estrictament universitària, sinó que trobem moltes més propostes més enllà de les acadèmiques que també hi són. Ací vénen persones de totes les edats, des dels 18 fins als 99 i això ens fa ser molt plurals pel que fa als continguts i l'oferta. A La Seu es poden trobar des de cursos de tota mena, fins a exposicions, presentacions o actes institucionals, però també debats sobre diferents temes o un espai per a fer reunions; no ens tanquem a res.
Una de les novetats és el que es coneix com a Seu Oberta.
Una de les tasques que em va encomanar el rector era que La Seu tinguera protagonisme en el dia a dia de la ciutat, en la seua vida social i en tots els àmbits i aquest es precisament l'objectiu de Seu Oberta. Ja hem aconseguit ser referents en àmbits com el cultural, social o educatiu, però en aquests temps que corren, convulsos en què trobem una gran efervescència social que dóna els seus fruits fa que hi haja més activitat i La Seu vol contribuir que tota aquesta activitat es faça visible.
Crec que han sigut capdavanters en el tractament de temes de gran actualitat
El que fa Seu Oberta es organitzar trobades i debats sobre temes d'actualitat, ja hem comptat amb el president de la patronal valenciana, hem debatut sobre la vaga de farmàcies i ara ho farem sobre la sanitat. Volem propiciar el debat sobre temes actuals i fer-ho amb rigor i allunyats de la frivolitat que sovint s'hi dóna.
La nova responsabilitat li permet una comunicació més directa amb la ciutat?
Sí, abans com a vicerectora he tingut relació amb molts col·lectius, però més de la comarca i de la demarcació d'Alacant que no de la ciutat. Així, quan el nou rector m'ofereix aquesta possibilitat, m'ho prenc com un desafiament amb molta responsabilitat. Jo crec que la universitat ha d'estar present, ara més que mai, en el context social, on la ciutadania ens ha de sentir propers, però no només els joves que s'han de formar, sinó el conjunt de la societat, que veja que pot vindre per consultar, formar-se, debatre; i tot això no és tant senzill.
Supose que fer la programació d'una Seu on caben tantes i tant diferents activitats i continguts no ha de ser una tasca senzilla.
De fet podríem dir que l'edifici s'ha quedat xicotet per a acollir totes les activitats que hi duem a terme tots els dies de la setmana. A banda de la Universitat Permanent per a Adults, una de les nostres activitats més importants i que mou més quantitat de persones, fem moltes altres coses. És cert que les dificultats econòmiques actuals fan que el present estiga sempre supeditat i en aquest sentit ara el que fem és dissenyar una programació semestral i oberta que ens permeta incorporar sobre la marxa activitats que no havien sigut programades.
Una altra novetat de La Seu es tornar a organitzar cursos d'estiu, que abans només es feien a les seus que hi ha a la resta de la demarcació per no a la capital.
Si, és una altra de les decisions del nou equip de govern. La Seu es troba en un marc incomparable de la ciutat i els cursos serviran per a presentar una nova oferta d'activitats variades als alacantins i alacantines, però també a gent de la resta de comarques d'Alacant que, a més, visitaran Alacant; crec que és un gran encert i que aquest estiu ja veurem els seus fruits.
Tanta oferta i variada obliga, sens dubte, a col·laborar amb altres institucions de la ciutat.
La Seu sempre ha tingut relació amb l'Ajuntament i la resta d'institucions de la ciutat i ara, amb les retallades que tots patim, doncs encara són més importants aquestes relacions, ja que això possibilita establir complicitats i sinergies entre tots per poder fer una bona oferta d'activitats.
Quins serien els seus objectius al capdavant de La Seu?
Sempre intentes posar el llistó ben alt. Jo voldria continuar accentuant la presència de La Seu a Alacant a tots els nivells, tant cultural com social. Voldria que quan es parlara de determinats llocs emblemàtics, La Seu hi fóra present.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.