Educació

La Fundació FC Barcelona impulsa el projecte pedagògic Barçakids a Alcoi

L'escola Miguel Hernández d'Alcoi ha sigut la primera del País València ha acollir l'experiència

Escola Valenciana ha fet possible aquest projecte capdavanter

El projecte educatiu “Barçakids” arriba per primera vegada a terres valencianes amb la col·laboració d'Escola Valenciana. Barçakids és un programa desenvolupat per la Fundació del FC Barcelona dirigit a l'alumnat d'Educació Primària, que pretén fomentar i consolidar el seu sistema de valors a través dels principis pedagògics de l'esport, del joc i de la participació activa i inclusiva.

L'objectiu és, amb rigor pedagògic i utilitzant procediments dinàmics i innovadors, promoure entre els xiquets l'anàlisi i el coneixement d'hàbits i actituds que generen canvis que els ajuden a créixer a nivell personal i col·lectiu. Sempre utilitzant l'esport com a eina de motivació.

Fins ara el projecte no s'havia dut a terme a cap centre de les comarques valencianes i ha estat l'escola Miguel Hernández d'Alcoi la pionera en acollir un programa d'aquestes característiques. Açò ha estat possible gràcies a la implicació de la comunitat educativa de l'escola, de l'Escola Valenciana i de la Coordinadora pel Valencià de l'Alcoià i el Comtat.

Tant per a Escola Valenciana com per a la Coordinadora de l'entitat a l'Acoià-.Comtat era important que la primera experiència didàctica en aquest sentit es poguera fer en una escola que comptara amb ensenyament en valencià, ja que aquestos centres són garantia de qualitat educativa, la qual cosa inclou el treball diari en projectes de participació social i valors. “Des d'Escola Valenciana potenciem totes aquelles iniciatives que suposen l'enriquiment educatiu i Barçakids és un projecte que fomenta de forma original i amb un programa pedagògic molt treballat valors com el respecte, l'esforç, l'ambició, el treball en equip i la humilitat amb tota una sèrie de recursos humans i materials que tenen el valencià com a llengua vehicular. Per això felicitem la Fundació FC Barcelona i animem a què més centres valencians hi participen el curs que ve, després d'aquesta primera experiència”, ha explicat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

Àmbit d'aplicació

El projecte té dos àmbits d'actuació: un de presencial i un altre de virtual. L'àmbit presencial es duu a terme a les escoles, al llarg de tres dies. Els alumnes es divideixen en diferents grups i cadascun hi dedica una jornada lectiva sencera al projecte. A raó de 50 alumnes per dia, el projecte té a cada centre té uns 150 beneficiaris.

A cada escola Barçakids hi trasllada un Edukit, una unitat de recursos mòbil amb forma de petit camp de futbol que ofereix material esportiu, pantalles, tauletes tàctils i material escolar per dur a terme les activitats.

Aquesta setmana ha estat el torn de l'escola Miguel Hernández d'Alcoi on s'han aplicat cinc unitats didàctiques basades cadascuna en un valor, tots ells escollits per formar part del sistema de valors del FC Barcelona, així com dels idearis d'institucions com l'Unicef.

En el cas concret del centre d'Alcoi, moltes de les activitats s'han programat entorn del treball per part de l'alumnat en el valor de la cooperació. “Aquesta està sent una excel·lent experiència per al nostre alumnat i considerem que el treball dels valors socials a través de l'esport és molt positiu, ja que l'alumnat se sent molt atret i hi ha multitud d'esportistes que són referents i que formen part de l'imaginari modèlic en el qual es fixen els xiquets i les xiquetes ”, ha destacat Teresa Seguí, directora del col·legi públic Miguel Hernández.

L'àmbit virtual (www.fcbkids.cat) pretén donar continuïtat al programa presencial, proporcionant recursos lúdics i didàctics per a la comunitat educativa (mestres, educadors, famílies i infants), mes enllà de les sessions a les escoles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.