Educació

Dalí i la imatge percebuda

Tres grups de recerca analitzaran les imatges de Figueres i Cadaqués penjades a Flickr el 2012

Avaluen què va motivar l'autor a captar la foto

De les set línies de treball de la línia de turisme del campus d'excel·lència de la UdG, la setena és l'anàlisi de la imatge dels espais turístics. Tres grups de recerca de la UdG treballen conjuntament en un projecte que analitzarà les fotos sobre Figueres i Cadaqués penjades l'any 2012 en la xarxa social Flickr.

La professora Núria Galí codirigeix el Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme (LMRT), un dels tres centres implicats en les fotos sobre dos dels punts de més interès de l'Alt Empordà. “Tenim una certa experiència en l'anàlisi en contingut d'imatges que ens hem descarregat per internet, en xarxes específiques de fotos que pengen els turistes. I la base de dades amb més fotos és Flickr [...] És la més completa i és més fàcil saber si les ha fet un turista o no i és fàcil contactar amb els autors per demanar-los la posterior publicació de la imatge”, assenyala Galí.

Els investigadors de la UdG han triat Figueres i Cadaqués pel nexe que els uneix: el pintor (i geni) Salvador Dalí. “Són dos municipis, un d'interior i un de costa. Són diferents, un relacionat amb la natura, i un element que els vincula: Dalí”, sosté Raquel Camprubí, integrant del grup Xarxes Organitzatives, Innovació i Desenvolupament d'Estratègies i Productes Turístics (ONIT en anglès).

Les dues investigadores tenen experiències prèvies: Galí havia analitzat el contingut de guies turístiques i Camprubí s'havia fixat en fulletons turístics. “La metodologia és aplicable des del punt de vista d'imatge emesa o imatge percebuda. Els fulletons i les guies serien imatge emesa, però Flickr és imatge percebuda. Però la categorització és semblant.”

A banda de l'LMRT i l'ONIT, la tercera pota del projecte és l'Institut d'informàtica i Aplicacions (IIiA), que dirigeix Imma Boadas i que és a l'Escola Politècnica Superior. L'IIiA intervindrà en la categorització automàtica de les imatges sobre Figueres i Cadaqués. L'estudiant del grau d'enginyeria informàtica Narcís Vilà hi intervindrà amb el seu treball de fi de grau. “És una manera de disposar d'una eina i comprovar si funciona. L'estem desenvolupant i és complicat aconseguir una categorització automàtica”, assenyala Galí.

“Turistes o residents”

Galí, Camprubí i l'estudiant de turisme Sara Domínguez, que també fa el treball de final de grau, definiran els aspectes que volen que el programa informàtic valori. “L'anàlisi de continguts es fa a través d'ítems: si la imatge forma part de la natura, del patrimoni cultural, o si és un servei o si hi ha gent a la foto. En aquest cas, si els que apareixen a la imatge són turistes o residents [...] I llavors podrem classificar si la imatge és patrimonial, d'exterior, si hi surt un element sencer...”, detalla Galí, que havia fet estudis sobre la Vall de Boí amb una anàlisi manual i no a través d'un programa informàtic. Els investigadors de la UdG expliquen que l'aplicació informàtica generarà una patent i que en el futur podria ser una font de finançament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.