Educació

Medi ambient

La reintroducció de la cigonya blanca

La “seducció” de les cigonyes

Alumnes de tres centres van participar en l'anellatge de pollets al castell de Peralada

Els van poder tocar, en van fer dibuixos i els van cantar cançons

Calculen que n'hi ha cent parelles a l'Empordà

Els nens i nenes de les escoles de Cabanes, Peralada i Vilajuïga van quedar “seduïts”, en paraules de l'ornitòleg Jordi Sargatal, pels pollets de cigonya que van poder veure anellar pels treballadors del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Durant tot el matí 250 alumnes van estar al castell de Peralada, on van poder escoltar les explicacions sobre aquests ocells, fer les preguntes que van voler, tocar els animals i dibuixar-los, i fins i tot algun grup es va animar a cantar-los cançons.

La jornada escolar, va explicar Jordi Sargatal, s'emmarca “en una disciplina que vam introduir als Aiguamolls que jo en dic la seducció ambiental”, deia. I descrivia com la mainada viu l'acostament a aquesta espècie, cada cop més present a l'Empordà: “Si miraves la cara que feien quan tocaven les cigonyes, era una cara d'íntima satisfacció. Estic segur que quan siguin grans i es preguntin com em vaig dedicar al món dels ocells, ells mateixos o al sofà d'un psicoanalista arribaran al dia que uns beneits els van deixar tocar les cigonyes!” “Crec que es poden dedicar a temes ambientals o no, però queden tocats, tenen una altra sensibilitat. A partir d'avui espero, i crec, que seran més sensibles amb aquests temes”, hi afegia.

Els alumnes es mostraven molt curosos amb els animals. “No el toquis tant, que s'atabala”, deia una nena a un company. “Que està deprimida?”, es preguntava un altre en veure que la cigonya s'estava molt quieta. I fins i tot alguns alumnes de fora de Peralada s'animaven a demanar que també s'instal·lin al seu municipi. “Seria divertit que vinguessin a Cabanes”, deia l'Aina, que assegurava que fins ahir només havia vist els nius de les cigonyes quan passava amb el cotxe. Entre el munt de coses que va aprendre, en destacava una: “De petits els pollets de cigonya tenen el bec negre, i de grans, vermell.” L'Ian, de la mateixa escola, explicava que a classe havien estudiat una mica l'espècie i que havia après que van “a la calor”, cap a l'Àfrica, quan emigren.

Sargatal va explicar que a l'Empordà hi ha unes cent parelles: “Quan vaig començar a portar cigonyes a l'Empordà, deia que quan tinguéssim 30 parelles seria una fita impressionant, i ara n'hi ha 30 només a Peralada i 70 als Aiguamolls.” “Que hi hagi tantes cigonyes vol dir que Peralada i l'Empordà tenen més qualitat ambiental, i també és un indicador de civilització, vol dir que la gent conviu bé amb les cigonyes.” La reintroducció de la cigonya blanca va començar el 1995, amb la implicació de l'Ajuntament, les escoles i el castell de Peralada. Ara estan tan integrades que aplaudeixen al Festival de Peralada, tot i que a vegades a deshora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona
SALUT

L’Alt Pirineu i Aran comencen la detecció precoç del càncer de coll uterí

Vielha
societat

L’Associació Rodes demana que es compri la Torre d’en Sastre

roses
SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú