Universitat
Comença la programació d'estiu de la Fundació de la UdG
Cuina medieval amb estudiants en línia
La UdG repassa la força gastronòmica del país a l'edat mitjana en un curs en què col·labora Carme Ruscalleda
Receptaris i referències literàries ajuden a immergir-se en els costums de l'època, diu el codirector Xavier Renedo
La cuina del segle XV amb mitjans del segle XXI. Golafres, cuiners i llibres de receptes és el curs en línia que organitza, del dia 8 al 21, la Fundació de la Universitat de Girona (UdG): Innovació i Fundació. La inscripció val entre 75 i 85 euros, i hi col·laboren l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes i el departament de filologia i comunicació de la UdG.
Xavier Renedo, professor de literatura medieval de la UdG, és el codirector del curs, junt amb Josep Antoni Aguilar (Universitat Catòlica de València). Hi ha professors d'arreu dels Països Catalans i Paul Freedman (Universitat de Yale).
Els receptaris medievals Llibre del coc, del mestre Robert, cuiner català de la cort del rei de Nàpols (dins la Corona d'Aragó), i l'anònim Llibre del Sent Soví ajudaran a immergir-se en la cuina i els costums de l'època. Renedo, estudiós del franciscà gironí Francesc Eiximenis, destaca que el curs és “per al gran públic: aficionats a la cuina i a l'edat mitjana”. Eiximenis –diu Renedo– parlava del menjar “des del punt de vista moral, quant a excessos i vicis, tot i que no s'ho carregava tot; espiritualment, lloava el vi”.
Carme Ruscalleda, del restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, col·labora en el curs. La cuinera analitzarà la recepta medieval del Mig raust (rostit). “Un dels millors plats que es podien cuinar”, esmenta Renedo que n'havia dit el mestre Robert. També hi col·laborarà el cuiner André Bonnaure, expert en foie gras. Hi haurà deu temaris (com ara Normes d'urbanitat, basat en un passatge de Tirant lo Blanc). Els alumnes tindran un fòrum de debat i elaboraran una recepta medieval.