Huguet defensa el pla de Bolonya com «un procés que ens acosta a Europa»
Rectors d'arreu dels Països Catalans debaten a Prada el futur de les universitats
«L'Espai Europeu d'Educació Superior, o pla de Bolonya, dóna l'oportunitat de saltar-nos les fronteres estatals», va assegurar ahir a Prada el conseller Josep Huguet, en presència de rectors de tots els Països Catalans, que van participar en una jornada d'anàlisi del que significa el pla de Bolonya per a les seves universitats.
Segons Huguet, «pel fet de no tenir un estat propi, l'Estat espanyols ens fa arribar a Bolonya tard i malament, quan, si hagués estat per nosaltres, fa sis anys que ens hi hauríem posat, i no hauríem adoptat aquest sistema de quatre anys més dos, què és una complicació addicional». Al seu parer, el sistema universitari català «és homologable en recerca, però no en transferència dels coneixements que genera cap a la societat». Va admetre que «el camí per a la millora i l'excel·lència que ens marca Bolonya és llarg i complicat; haurem de treballar molt, perquè cal canviar mentalitats i maneres de fer, si és que de veritat volem ser capdavanters».
Els rectors demanen
Antoni Giró, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, va reclamar recursos per atendre els canvis que imposa el pla, i va advertir que «no podem pretendre fer-ho tot plegat amb cost zero».
El rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Grau, va destacar que el pla de Bolonya «emfasitza l'autonomia universitària, en permetre poder elaborar una oferta formativa en funció de la capacitat d'especialització de cada universitat».
Maria Lluïsa Perez, vicerectora de la Universitat de Girona, va celebrar «la porta que Bolonya obre per tirar endavant projectes transfronterers», per la qual cosa va reclamar «recursos per finançar l'augment de la mobilitat que el nou espai europeu comportarà». La rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas, va remarcar «el gran esforç que Bolonya representa».
En representació de la comunitat universitària de l'Alguer, el rector de la Universitat de Sàsser, a Sardenya, va manifestar la seva satisfacció pel fet que es fa efectiu l'apropament amb la resta d'universitats de l'àmbit lingüístic català, i va destacar «el passat comú i el futur compartit que ens espera».
Triangle per a l'UCE
El conseller Huguet va celebrar que ahir a Prada s'hagués escenificat la reconciliació definitiva entre els rectors de les universitats catalanes i la Universitat Catalana d'Estiu, després d'uns anys de distanciament. Segons Huguet, «l'UCE és un marc magnífic de cooperació entre totes les universitats dels Països Catalans que s'ha de potenciar». El conseller va dinar amb els rectors i va proposar d'establir «un triangle entre l'UCE, l'Institut d'Estudis Catalans i la xarxa Joan Lluís Vives –que agrupa totes les universitats dels Països Catalans– per potenciar el paper de l'UCE com a principal universitat d'estiu». Huguet va oferir «tot el meu suport i el del govern» per aconseguir un «desplegament més gran del món universitari durant els 10 dies de l'UCE a Prada»