educació
El 25% de castellà es deixa per als últims dies del curs
Ensenyament no desvela com aplicarà a partir del setembre el nou model lingüístic que imposa la llei Wert
L'entrada en vigor de la resolució el 16 de juny fa pràcticament inaplicable la mesura
El Departament d'Ensenyament va confirmar ahir que els cinc centres educatius afectats per l'ordre d'aplicar el 25% de castellà no ho hauran de fer fins al dilluns 16 de juny, l'última setmana de curs. El govern va revelar la data en què considera que entra en vigor la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'últim dia feiner abans del 2 de juny, l'altra data en què, segons la Generalitat, podria haver entrat en vigor la interlocutòria de l'alt tribunal.
En concordança amb l'estratègia seguida fins ara de dilatar al màxim els processos judicials, el Departament d'Ensenyament ha interpretat que la resolució del TSJC entra en vigor “a partir de la interposició del recurs de cassació”, és a dir, el 16 de juny. La Generalitat compta que, com en la primera resolució de l'alt tribunal, els directors tenen un mes de termini per aplicar el 25% de castellà i deu dies més després de la seva publicació.
A efectes pràctics, això vol dir que els quatre centres concertats i l'institut públic afectats tindran els últims cinc dies de curs per canviar el seu projecte lingüístic, un despropòsit que fa la resolució de l'alt tribunal pràcticament inaplicable.
Ni els cinc centres, ni el Departament d'Ensenyament han volgut revelar com aplicarien el 25% de castellà aquest final de curs més enllà de les vagues declaracions de la consellera, Irene Rigau, que va dir que es faria sense alterar “la normalitat dels centres”.
Un cop traspassada la data al dia 16, però, aquesta qüestió ja no té cap importància i Ensenyament està concentrat a pensar com s'ho farà per aplicar, a partir del setembre, la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), que preveu la introducció del castellà com a llengua vehicular a l'escola sense trair el model d'immersió lingüística en català vigent des de fa més de tres dècades.
La comunitat educativa ha redoblat la pressió sobre la consellera les darreres setmanes. Des dels sindicats s'ha demanat a Rigau que ordeni la “insubmissió” a la Lomqe, i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) fins i tot ha impulsat la creació d'una Xarxa d'Escoles Insubmises (XEI) a la llei Wert, i ha elaborat un “manual de resistència” amb propostes als centres per desobeir la norma.
La consellera, de moment, persisteix en l'estratègia d'allargar els terminis sense desacatar obertament la llei, però la imminència de l'aplicació de la Lomqe l'està deixant sense marge de maniobra i aviat haurà de donar instruccions a les escoles sobre com aplicar la nova norma. Fins ara, ja ha anunciat que no caldrà que es comprin nous llibres de text i que pretén “integrar les llengües [castellà i anglès]” en “activitats complementàries”. Els mestres esperen instruccions.