Educació

Dos instituts del Bages oferiran la primera oferta formativa dual de mineria

Impartiran a partir del proper curs dos cicles formatius de grau mitjà amb 900 hores de pràctiques remunerades

El conveni s'allargarà fins al 2020

Dos instituts del Bages, el Mig-Món de Súria i el Llobregat de Sallent, oferiran a partir del proper curs la primera oferta formativa dual del sector miner. Els dos centres impartiran de manera pionera dos cicles formatius de grau mitjà que donaran l'oportunitat als estudiants d'especialitzar-se en el treball de la mineria i en el manteniment de les excavacions.

La nova proposta educativa és fruit de l'acord a què han arribat el Departament d'Ensenyament, els ajuntaments de les dues poblacions i l'empresa minera Iberpotash. El conveni, que també inclou el compromís dels consistoris i de la mateixa empresa minera de cedir espais formatius per poder realitzar els estudis, té vigència fins al 2020.

El primer cicle, d'excavacions i sondatges, que es farà a Súria, té com a objectiu millorar la qualificació professional de les persones en l'àmbit de l'extracció de material. L'altre cicle formatiu, d'electromecànica de maquinària, que s'impartirà a Sallent, busca la formació de tècnics per poder realitzar el manteniment a dins la mina. A banda de la vessant purament lectiva, els dos cicles preveuen prop de 900 hores de pràctiques reglades i remunerades a Iberpotash, amb alta a la Seguretat Social i un tutor que farà d'enllaç entre el lloc de treball i el centre educatiu.

Millor aprenentatge

Amb aquest sistema dual tots els alumnes “tindran l'oportunitat de formar-se i exhibir el seu talent augmentant la seva ocupabilitat”, assenyala Melcior Arcarons, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim General, que hi afegeix: “En un context de treball envoltat de persones adultes hi ha un aprenentatge de més qualitat.”

Els alcaldes de la comarca del Bages també es mostren molt satisfets de la signatura del conveni amb el Departament d'Ensenyament. “La mineria és un gran actiu de la comarca i s'ha de gestionar com una oportunitat per al territori i com una esperança per a les persones”, remarca l'alcalde de Sallent, David Saldoni. En una línia semblant, Josep Maria Canudas, batlle de Súria, destaca que la nova oferta dual “serà una font d'ocupació per als joves de la comarca”.

LA XIFRA

40%
dels alumnes
que han fet formació dual han estat contractats per la mateixa empresa on van fer la formació

1,5 milions en els darrers cinc anys

Iberpotash, amb seu a Súria, forma part de l'empresa ICL, una multinacional relacionada amb el sector de la mineria que està molt vinculada al Bages des de fa anys. Recentment, per exemple, la companyia s'ha convertit en el patrocinador principal del Bàsquet Manresa. A més, en els darrers cinc anys, Iberpotash ha invertit 1,5 milions d'euros en accions socials, acadèmiques i culturals a tota la comarca. La més destacada és la creació d'una càtedra que busca contribuir “al desenvolupament del territori, la formació i l'especialització dels estudiants i la difusió de les activitats mineres”, diu l'empresa. Des del 2011, la companyia també ha participat econòmicament en la programació del Teatre Kursaal de Manresa. I més recentment ha col·laborat amb l'entitat bagenca Ampans, que treballa en l'atenció a nens amb discapacitats. Un vincle molt estret que ara s'amplia amb la nova oferta formativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia