Educació

Els partits es comprometen a recuperar la inversió en universitats i recerca

Els representants polítics denuncien en un debat la precarietat financera de l'educació superior

L'oposició critica l'elevat preu de les taxes a Catalunya

Els partits polítics amb representació parlamentària que concorren a les eleccions del 27 de setembre es van comprometre ahir a recuperar la inversió en educació superior i en recerca d'abans de les retallades de fa cinc anys i que van deixar les arques de les universitats públiques en una situació molt delicada. En el debat Quin sistema universitari i de recerca volem per a Catalunya?, organitzat per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) a l'Ateneu Barcelonès, el finançament va ser el principal tema tractat pels representants dels partits.

Josep Maria Martorell, representant de Junts pel Sí i director general de Recerca, va apostar per mantenir un model universitari “raonablement similar” a l'actual, però millorant “febleses” com ara el finançament de les universitats, cosa que “només es pot fer si es disposa d'un estat”. Martorell va defensar el model actual de concessió de beques en funció del nivell de la renda familiar de l'estudiant i va reivindicar el traspàs total de les competències en aquest àmbit per part de l'Estat.

L'oposició també va demanar una millora en el finançament de les universitats i va retreure a Martorell l'augment de preus de les taxes universitàries, de fins a un 66% el 2012. “Tenim els preus de les matrícules més cars de l'Estat”, va recriminar Alícia Romero, representant del PSC, al govern. Quim Arrufat, diputat de la CUP, va denunciar les conseqüències de les retallades, que han deixat en una situació de gran “precarietat” salarial molts professors universitaris i va proposar destinar els multimilionaris pressupostos militars a inversions en educació.

Els assistents a l'acte, entre els quals hi havia nombrosos professors universitaris, van retreure als representants polítics les “vaguetats” del seu discurs i van exigir concreció. Així ho va fer l'exrector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Francesc Xavier Grau, que va demanar als polítics que fixessin la quantitat que caldria invertir en educació superior. Martorell va dir que un augment d'una dècima del PIB en universitats i en recerca ja suposaria un avenç notable. La resta van coincidir a demanar que s'augmenti almenys fins al 2% del PIB la inversió en recerca, que ara és d'un 1,51%.

LES XIFRES

47.708
estudiants
s'han inscrit a les universitats públiques i la Universitat de Vic-Central de Catalunya el curs 2015/2016.
1,51
per cent
del PIB inverteix Catalunya en recerca i desenvolupament. Els partits volen que s'augmenti el percentatge.
66
per cent
es va arribar a augmentar el preu de les taxes universitàries l'any 2012 a Catalunya.

Castellà vol més beques per a les rendes més baixes

El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, va proposar ahir ampliar el fons de beques Equitat i incrementar el llindar per a les rendes més baixes perquè els estudiants amb menys recursos paguin menys per estudiar a les universitats públiques catalanes. En la inauguració del curs acadèmic 2015/2016 a la Universitat de Lleida (UdL), Castellà va defensar el model de preus públics català, en què els estudiants paguen en funció de la renda familiar i va qualificar d'“injust” un hipotètic retorn al sistema espanyol de preus homogenis. El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, va demanar al govern que es rebaixi el preu dels graus al que tenien el curs 2010/2011 i que els preus dels màsters s'equiparin als dels graus. El govern s'ha compromès a evitar que el nou model universitari, amb graus de tres anys i màsters de dos, comporti una despesa extraordinària per als estudiants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia