L'espluguina Marta Amigó explica a Mèxic el projecte educatiu ‘Escacs a l'escola'
Ha estat la ponent del Departament d'Ensenyament al seminari organitzat per la Fundació Kasparov
Amigó és l'ànima del projecte a l'escola del Pla
La mestra de l'Espluga de Francolí Marta Amigó Vilalta ha estat la persona escollida pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat per explicar a Mèxic l'experiència catalana sobre la incorporació dels escacs en l'educació. En concret, Marta Amigó ha estat la ponent del projecte Escacs a l'escola, una iniciativa que ella mateixa va impulsar a l'escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria, on és mestra de formació musical.
L'experiència de l'educadora espluguina ha estat rebuda en el marc del tercer seminari de capacitació i certificació per a professors d'escacs que organitza la Fundació Kasparov d'Iberoamèrica. La cita s'ha desenvolupat entre el 18 i el 28 d'octubre a les quatre ciutats mexicanes de Coatzacoalcos, Córdoba, Oaxaca i Ciutat de Mèxic. Aquestes jornades, que s'han celebrat sota el títol Els escacs com a eina pedagògica, han tingut més de 2.000 participants d'arreu del món.
Amigó, que actualment és membre de l'equip de coordinació del projecte Escacs a l'escola del Departament d'Ensenyament, ha explicat l'objectiu de la iniciativa, basada en introduir els escacs com a eina educativa en horari lectiu a partir de primer de primària. La finalitat és reforçar habilitats mentals, valors i hàbits que ajudin al desenvolupament integral dels infants.
El projecte s'està duent a terme des de fa quatre cursos escolars a Catalunya. I a banda del Departament d'Ensenyament, també hi participen la Federació Catalana d'Escacs, la Universitat de Girona i la Universitat de Lleida.
Les jornades formatives de la Fundació Kasparov van néixer amb el propòsit de difondre a mestres d'escola, jugadors d'escacs i a pares les múltiples vessants i possibilitats educatives que ofereix el joc dels escacs, fent un especial èmfasi en la seva utilització com a eina educativa als centres. S'hi han fet un total de cinc seminaris amb una durada de dos dies cadascun, i que han comptat amb dotze ponents d'àmplia experiència en aquest àmbit procedents de diferents països. Tots ells han estat coordinats pel periodista Leontxo García i el gran mestre d'escacs català Miquel Illescas.
Un nom lligat a la formació i al món dels escacs
Marta Amigó Vilalta va néixer a l'Espluga de Francolí el 1980. Llicenciada en història i ciències de la música, és mestra de música de primària i de piano. Exerceix a l'escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria. També té el títol de monitora i àrbitre d'escacs. A finals del 2010 va ser nomenada presidenta del Club d'Escacs l'Espluga i des del 2003 ha ocupat càrrecs a la Federació Catalana d'Escacs lligats a la formació.