Educació

Educació

Catalunya i el Quebec, més a prop

Una alumna quebequesa i una d'Olot participen en un programa per conèixer altres llengües i altres cultures

L'una i l'altra poden experimentar dues realitats de bilingüisme

Un bany de realitat per trencar tòpics. Marie Sophie Roy és una alumna de Gatineau –prop d'Ottawa–, al Quebec (Canadà), que fa una estada a l'institut La Garrotxa d'Olot i que ha pogut experimentar que els qui tenen el català com a llengua materna dominen des de molt petits també el castellà. El Quebec és una zona francòfona dins d'un conjunt anglòfon. “La meva generació no parla anglès. La meva mare, sí, però perquè treballa al govern federal”, afirma. Roy explica que ella fa dues hores setmanals d'anglès a l'escola de secundària i manté que el nivell és similar al dels alumnes catalans.

Marie Sophie Roy participa en l'intercanvi entre Catalunya i el Quebec amb una alumna de quart d'ESO de l'institut olotí, Aina Pellicer. El promouen el Departament d'Ensenyament i l'Oficina de Cooperació del Quebec a Catalunya. Viu a casa de la família de la seva col·lega de projecte. Afirma que, abans de venir a Olot, no pensava que la relació seria tan profunda. “Em pensava que seria una amiga, però m'han fet sentir com una filla més”, sentencia. I, precisament, això afavoreix que s'hagi pogut submergir en una cultura i en una manera de fer diferent de la seva realitat. Aquest és un dels objectius del programa. L'altra ha estat aprendre la llengua castellana. “Parlo francès, he fet un intercanvi amb el Canadà anglès i volia aprendre una altra llengua”, detalla. I ara, a més, ha estat en contacte amb el català. De fet, s'ha incorporat a la major part de les classes del seu nivell.

La Marie Sophie se'n va d'aquí dues setmanes, i al gener l'Aina Pellicer anirà al seu institut i viurà tres mesos amb la seva família. Catalunya i el Quebec, doncs, més a prop que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia