Educació

Mobilització pel català a l'escola pública de la Catalunya Nord

Malgrat els textos en vigor l'ensenyament del català pot recular a l'ensenyament públic francès

Es demana als responsables polítics i càrrecs electes nord-catalans que intervinguin ràpidament

L'APLEC, Associació per a l'ensenyament del català, fa una crida a tots els pares d'alumnes perquè “facin valer llur dret, demanant formalment a tots els col·legis de secundària que posin en plaça l'ensenyament del català i l'ensenyament bilingüe en català previst per la llei i per la reglamentació de l'Éducation Nationale”.

Des de fa uns dies, els establiments escolars de l'ensenyament públic anuncien llurs ofertes de formació per la reentrada escolar 2016 preveient de reduir (d'entre un 25% i més d'un 50% segons els col·legis) o de suprimir l'ensenyament del català i l'ensenyament bilingüe. Els textos oficials fixen explícitament “la continuïtat de les llengües regionals i del bilingüisme”. La llei de refundació de l'escola –llei Peillon de 2013— indica textualment que “l'enseignement des langues régionale est favorisée ”. La reforma del col·legi actual confirma la possibilitat per tots els alumnes que ho vulguin de “poder seguir un ensenyament de llengües regionals”, entre les quals el català. Als alumnes inscrits en secció bilingüe en primari els han de garantir la continuïtat pedagògica al col·legi. En 6a tot alumne té dret “a veure's proposar un ensenyament de català” i li han de garantir “la continuïtat fins al brevet”. Tots els pares que es trobin amb un refús o un problema en poden informar l'APLEC ([email protected] o al telèfon 04 68 66 22 10) que s'encarregarà “de fer remuntar les anomalies als responsables ministerials”. Per altre banda, l'APLEC ha demanat als responsables polítics i càrrecs electes nord-catalans que intervinguin ràpidament. “És inacceptable que malgrat els textos en vigor l'ensenyament del català pugui recular o sigui amenaçat precisament quan el seu aprenentatge representa un real atot per als joves i per al desenvolupament de Catalunya Nord” conclou l'associació representativa dels professors de català a l'ensenyament públic francès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.