Ruiz manté la incertesa sobre el tancament de grups de P3
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, no aclareix si el departament es fa enrere en la decisió de suprimir línies a Mataró
L'alcalde, David Bote, adverteix que les escoles afectades requereixen una atenció especial
La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va afegir ahir més incertesa al tema del tancament de grups de P3 a Mataró. Ruiz, que va presidir la presa de possessió de la nova directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme i el Vallès Oriental, Carmina Pinya, va admetre que està “oberta al diàleg amb el territori”, però no va voler concretar si de cara al curs vivent es reduiran línies a les escoles de Cirera, Rocafonda i Tomàs Viñas. El que sí que va admetre és que la planificació escolar es farà a partir d'un seguit de premisses indiscutibles: que les decisions no suposin en el futur el tancament ni l'estigmatització de cap centre, així com tampoc perjudicar les famílies en el procés d'elecció. Tot i això, va recordar que la situació demogràfica els va en contra perquè ha baixat molt el nombre de naixements i això afecta especialment els grups d'infantil. De fet, la consellera va assegurar que, si es programés tenint en compte la davallada demogràfica, els grups a suprimir serien molts més. Amb tot, el Departament d'Ensenyament vol aprofitar la reducció de la demanda “perquè els centres d'alta complexitat puguin abaixar les ràtios i atendre millor els col·lectius més vulnerables”.
És en aquest punt que l'alcalde de Mataró, David Bote, va aprofitar per demanar a la consellera “empatia i receptivitat” perquè mantingui les línies de P3 que es preveu tancar a la ciutat. “Esperem que el govern entengui que alguns grups estan en territoris que necessiten una atenció especial i, per tant, un tractament diferenciat”, va afegir-hi. Malgrat el tens enfrontament que manté l'Ajuntament amb el Departament d'Ensenyament, que a banda de la retallada a P3 també afecta la secundària, amb l'obertura de quatre grups nous, dos dels quals aniran en barracons, tot i que l'Ajuntament creu que se'n necessitaran cinc, Bote confia en la voluntat de diàleg que tant la consellera com la nova directora dels Serveis Territorials van insistir a mostrar perquè es reconsideri la posició que a hores d'ara sembla inamovible. “L'únic que volem és el mateix tracte que s'ha donat a altres ciutats en què abans de prendre cap decisió s'ha esperat el resultat de la preinscripció”, va dir. Amb les posicions aparentment allunyades, s'espera que es convoquin les taules territorials de planificació que han de tancar una proposta definitiva.
Relleu al territori
La pedagoga i formadora de professors a l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona Carmina Pinya, que des d'ahir és la nova responsable dels Serveis Territorials d'Ensenyament al Maresme i el Vallès Oriental, substitueix en el càrrec Vicent Garcia. Després de cinc anys al capdavant de l'organisme, Garcia passa a formar part de l'equip de la consellera Ruiz. Pinya, conscient de la situació complexa que haurà de dirigir, va assenyalar que arriba amb “voluntat d'escoltar tots els agents” i que per conèixer de prop el territori té intenció de visitar tots els centres. Amb el compromís de “trobar el màxim consens possible”, la nova representant de la Generalitat a les dues comarques confia que “la suma d'esforços” i el “treball en xarxa” serveixin per donar millor resposta a les necessitats del sistema educatiu.
LES FRASES
Pineda exigeix garantir les nou línies el curs vinent
El Consell Escolar Municipal de Pineda de Mar va aprovar per unanimitat en l'última reunió, i a instàncies d'una proposta de les AMPA, reclamar al Departament d'Ensenyament que garanteixi les nou línies de P3 obertes actualment al municipi. El Consell recorda que en els darrers dos cursos la Generalitat, basant-se en unes previsions equivocades, va oferir només vuit línies a l'inici del procés de matriculació i que finalment al setembre va haver d'obrir la novena a corre-cuita perquè hi havia més demanda. En aquest sentit, des del Consell es vincula l'oferta de nou línies a la necessitat de reduir la ràtio dels grups atès que amb menys estudiants per aula es garanteix una millor atenció a la diversitat. Pineda defensa la mesura en tant que la presència d'alumnes amb necessitats educatives especials o específiques “és molt considerable i un repte que s'ha d'afrontar amb decisió i amb les millors eines possibles”.