Educació

Més de la meitat dels joves tutelats no acaben l'ESO

Un estudi revela la situació de desigualtat en què viuen els menors tutelats respecte a la resta de joves

Només tres de cada deu menors sota tutela fan el curs corresponent als quinze anys

Un estudi sobre infància tutelada elaborat per l'Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress) en col·laboració amb UpSocial torna a demostrar la situació de desigualtat en què
viuen els menors tutelats respecte a la resta de joves. El 52% dels menors sota tutela no acaben l'educació secundària obligatòria (ESO), un percentatge que triplica el que hi ha entre la població jove en general, que és del 15%. I només el 32% dels menors tutelats fan el curs que els correspon quan arriben als quinze anys, mentre que en el cas de la població general el percentatge és del 73,6%.

L'informe també revela que les proporcions en el tipus d'estudis que els joves trien als quinze i setze anys són inverses depenent de si els menors estan sota tutela o no. Només un de cada deu joves tutelats cursa un grau universitari; en canvi, en la població en general cursen aquests estudis sis joves. Pel que fa a la formació professional, són tres de cada deu menors, sota tutela o no, els que l'escullen. Però quant a formació professional bàsica, són fins a cinc els menors tutelats que la trien, i només un de la població general.

Ara fa més d'un any que Intress i UpSocial col·laboren analitzant pràctiques innovadores d'integració de joves tutelats que han tingut èxit en diferents països del món. D'entre les 96 que s'han estudiat, cinc han estat triades per ser aplicades arreu de l'Estat espanyol, on hi ha 34.000 menors sota tutela. Una d'aquestes iniciatives prové d'Alemanya i consisteix en trobades periòdiques entre joves tutelats i persones de la tercera edat, per així crear una base d'entesa intergeneracional.

També s'adaptarà la proposta noruega The Change Factory, que inclou els joves sota tutela en el disseny de propostes de canvi per millorar el pas per les institucions. Un altre projecte seleccionat és Ikamva Youth, de Sud-àfrica, que organitza tutories extraescolars per als menors sota tutela perquè s'impliquin activament en la societat. També s'aplicarà el projecte estatunidenc Spark, que promou que estudiants de secundària en risc d'abandonament escolar tinguin una experiència d'aprenentatge en un entorn laboral. Finalment, també s'adaptarà el projecte espanyol Punt de Referència, que consisteix en el fet que joves extutelats tinguin un adult que els acompanyi durant la seva emancipació i vida diària.

A Catalunya un 36,4% dels menors sota tutela estan en centres d'acolliment, un 53,6% en famílies d'acolliment i un 10% en preadopció o pisos assistits. I, com s'assenyala en l'informe, la inversió social anual per persona que està en centres residencials o d'acolliment d'urgència és deu vegades més gran que la inversió en les famílies d'acolliment.

L'estudi explica que són cinc els àmbits d'intervenció clau per millorar la situació dels menors tutelats: l'acompanyament estable a llarg termini; la promoció de la salut física i mental; la promoció de l'èxit educatiu en persones en situació desavantatjosa; l'increment de l'autonomia personal i de la inclusió en activitats d'oci, esportives, culturals i artístiques, i, finalment, la construcció de xarxes socials de suport estables al voltant dels nens en risc d'exclusió.

LES XIFRES

1
menor
de cada 10 tutelats tria estudiar a la universitat, mentre que de la població general ho fan sis.
52
joves
sota tutela de cada 100 no acaben l'ESO. La xifra triplica el percentatge habitual.
5
projectes
estrangers per a la millora del benestar dels joves tutelats es desenvoluparan a l'Estat espanyol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’estat aprovarà la setmana vinent la construcció de dues noves dessalinitzadores

Barcelona

Investigadors de l’Hospital de Sant Pau descobreixen un nou gen que causa ELA

Barcelona
estatS UNITS

Desenes de milers d’evacuats per incendis al nord de Califòrnia

BARCELONA
MEDI AMBIENT

Crida ciutadana a inventariar la biodiversitat del litoral metropolità

Barcelona

Gairebé 6,3 milions en infraestructures vinculades al cicle de l’aigua a Amer

AMER

CATSA invertirà a Girona més de 300.000 euros per millorar la xarxa d’aigua

girona
llengua

Només el 3% de les escoles de les Illes s’adhereixen al pla per reduir català

barcelona

El govern dona la raó a Susqueda en el contenciós amb Osor pel Santuari del Coll

SUSQUEDA
canvi climàtic

‘Beryl’ arriba a Gran Caiman després d’afeblir-se a la categoria 3

barcelona