Educació

Protestes pel tancament de grups de P3 a escoles de Lleida

Ensenyament preveu eliminar-ne tres, argumentant una davallada demogràfica, i que se sumaran als tres ja suprimits

Els sindicats reclamen mantenir les classes i reduir la ràtio d'alumnes per aula per guanyar qualitat

Sindicats i associacions de pares ja preparen mobilitzacions per protestar contra el tancament de grups de P3 en escoles públiques.

Lleida perdrà el curs que ve tres grups de P3 en escoles públiques de la capital. Una decisió que Ensenyament encara no ha volgut confirmar públicament, malgrat que ja ha comunicat a alguns sindicats i en els dies vinents ho farà als centres afectats. Es tracta de suprimir una línia, de moment, del primer curs d'educació infantil del centre Ciutat Jardí, Joan XXIII i al Terres de Ponent del barri del Secà de Sant Pere. Aquest darrer centre, a més, es fusionarà amb l'altra escola pública del barri, el CEIP Ginesta.

L'argument del departament, igual que ho està fent a tot Catalunya, és la davallada demogràfica, però des dels sindicats i des de la junta de personal docent asseguren que no hi ha justificació, que la caiguda de matriculacions a P3 se situa a nivells de 2008, és a dir, encara molt alts, i que els centres de primària estan plens. Per això, reclamen que en lloc de tancar classes o, fins i tot, centres, com al Secà, es redueixi la ràtio d'alumne per aula dels 25 actuals a 20, “una mesura que és senzilla, no genera més despesa, manté llocs de treball de mestres i tècnics en educació infantil i permet una millora de la qualitat en reduir el nombre d'alumnes que han d'atendre els docents”, segons explicava Rosa Aguilà, del sindicat d'Ustec.

De moment, els sindicats han convocat famílies i veïns del Secà de Sant Pere a una assemblea informativa per al dia 15 vinent i una concentració, amb xocolatada infantil, en defensa de l'escola pública per al dia 17 de març a la plaça Paeria. “Usarem tots els mitjans possibles perquè no es tanqui cap grup”, va afirmar Xavier Giménez, de Fete-UGT.

Els portaveus sindicals també van expressar el seu enuig per les formes com Ensenyament pren i comunica les decisions. En el cas del Joan XXIII, que és un centre de màxima complexitat per l'alt índex d'immigració, entenen que no hi haurà rebuig ni oposició a la mesura. I al Ciutat Jardí ja hi ha des de fa molts mesos un enfrontament entre el departament i l'innovador sistema educatiu que apliquen. En aquest darrer centre, un dels pares explicava que els ha sobtat la supressió d'un grup de P3 quan l'any passat es van quedar 12 famílies sense plaça i quan l'escola pretenia una tercera línia educativa.

L'anunci d'aquests tancaments de grups ha coincidit amb l'autorització per doblar la línia de P3 en un centre concertat de Lleida i que segrega per raó de sexe. Es tracta d'una escola només per a nenes i vinculat a l'Opus.

Des dels sindicats es va denunciar aquest favoritisme en favor de la concertada, malgrat que el Parlament va aprovar fa poc una resolució en defensa de l'escola pública i per evitar el tancament de classes de P3, segons recordava Cristina Rodríguez, de CCOO.

Lleida ja havia perdut en els darrers cursos tres grups més de P3 a l'escola Pinyana i als concertats Dominiques i Santa Anna.

LA XIFRA

20
alumnes per aula
és la proposta de reducció de les ràtios que fan els sindicats, cinc menys que el límit actual.

Reconvertir edificis com a instituts

La junta de personal docent va denunciar que Ensenyament no estava fent els deures i que mentre desmantellava línies d'educació infantil i amenaçava amb deixar sense feina molts mestres, no es resol el greu problema de manca d'instituts per rebre l'allau d'alumnat que en els propers anys farà el salt de l'escola als instituts.

La pujada demogràfica obligarà a disposar a curt termini de més instituts i encara no hi ha ni calendaris ni pressupostos. A Lleida estan programats i aturats des de fa anys els nous instituts de Cappont i Balàfia, així com el nou centre de Pinyana, que encara està pendent de fer i es treballa en barracons, sigui escola de primària i també institut de secundària. Aquesta doble funcionalitat s'havia atribuït inicialment al centre La Mitjana de Pardinyes.

Ramon Panadés, del Sindicat de Professors de Secundària, també va llençar la idea d'aprofitar altres edificis públics per reconvertir-los en centres de secundària i batxillerat, cosa que suposaria una menor despesa per a la Generalitat. Un edifici que quedarà en desús és l'escola Terres de Ponent del Secà. Panadés va apuntar que Ensenyament ja n'analitza altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

L’aeroport de Lleida-Alguaire inicia la producció d’hidrogen verd

Lleida
SALUT

Llavaneres inaugura l’ampliació del CAP que ara durà el nom de Manoli Marco

SANT ANDREU DE LLAVANERES

Tallada la circulació de trens per l’incendi d’un dipòsit de gas liquat

GIRONA

Figueres intensifica la lluita contra l’incivisme

FIGUERES
Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona
patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

Mataró

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera