Educació

La docència impulsa la UdL en el rànquing universitari

La universitat lleidatana es consolida en el grup capdavanter dels centres docents de l'Estat espanyol, tot i mostrar uns resultats discrets en recerca, innovació i desenvolupament tecnològic

La Universitat de Lleida (UdL) ha aconseguit mantenir-se en el grup que identifica les universitats capdavanteres de tot l'Estat espanyol en matèria de qualitat de la docència. El rànquing, fet públic recentment, l'elaboren la Fundació BBVA i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE). L'estudi analitza diversos indicadors que donen fe del grau de maduresa i potencial que tenen les universitats i posa de manifest que, concretament, la UdL figura al lloc 21 d'un total de 61 universitats, que representen el 95% de l'oferta total a l'Estat espanyol.

La quarta edició d'aquest estudi desglossa l'anàlisi de les activitats docents, de recerca i d'innovació, i també del grau de desenvolupament tecnològic de totes les universitat públiques estatals. També se n'avaluen algunes de privades.

Per territoris estatals, el millor sistema universitari és el català, amb un índex de rendiment que és un 20% superior de la mitjana. El segueixen els de Cantàbria (12%), el País Valencià (11%), Navarra (10%), les illes Balears (8%) i Madrid (3%).

La universitat lleidatana obté la mateixa puntuació que uns altres vuit centres, amb un índex global final d'1,1. Aquesta puntuació situa la UdL al cinquè grup a nivell global d'un total d'onze. La millor classificada és la Pompeu Fabra, amb 1,6; seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC) i la Politècnica de València, amb un índex d'1,4 totes tres.

El rànquing té en compte diverses variables per configurar les puntuacions. La UdL destaca, sobretot, pel que fa a la qualitat de la docència. Això la situa al quart grup d'un total de nou. Aquest apartat valora aspectes com la ràtio de professorat/doctor per cada alumne o la taxa d'èxit dels estudiants. La llista, en aquest àmbit, l'encapçalen la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Navarra, amb un índex d'1,4.

Sobre recerca, la Universitat de Lleida es troba al setè grup, amb set centres més, com ara la
Universitat de Girona o
la Politècnica de Madrid (UPM). Les millors classificades en aquest àmbit, segons el rànquing, són la UAB i la UPF. L'informe U-Ranking 2016 posiciona la UdL al grup de les “joves universitats investigadores”, com la URV o la Jaume I. La classificació per innovació i desenvolupament tecnològic està encapçalada per les tres grans universitats politècniques de l'Estat: la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un índex de 3,5; la Politècnica de València (3,1) i la Universitat Politècnica de Madrid (2,8). Aquesta variable valora les patents i els ingressos per llicències i prestació de serveis, entre altres aspectes.

LA XIFRA

21
És la posició
que ocupa la UdL en un rànquing de mèrits que avalua 61 universitats de l'estat espanyol.

Les matemàtiques, a prova

L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida albergarà aquest dijous dia 7 d'abril una nova edició de les proves Cangur de coneixements en matemàtiques. La convocatòria té l'aval de la Societat Catalana de Matemàtiques i, de fet, està organitzada per les respectives comissions balear, valenciana i catalana.

La prova Cangur, de caràcter internacional i periodicitat anual, va dirigida a alumnes d'entre cinquè de primària i segon de batxillerat. Avalua els coneixements en matemàtiques dels escolars i s'estructura a partir d'un concurs presentat en format de joc. A Catalunya hi prendran part 95.000 participants i l'objectiu de la iniciativa és estimular i motivar tants alumnes com sigui possible. Es busca contribuir a la popularització de les matemàtiques entre la mainada i els joves sense cap objectiu
de selecció nacional ni de comparació entre països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona
patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

Mataró

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona