Educació

Primer examen a la llei Wert al Congrés dels Diputats

La cambra baixa debat avui una proposició de llei per suspendre el calendari d'implantació de la Lomqe

Els alumnes de batxillerat no tenen clar si el juny del 2017 hi haurà revàlida ni com serà

La llei Wert afrontarà avui la seva primera revàlida política des que va ser aprovada amb la majoria absoluta del Partit Popular la legislatura anterior. Avui, amb majoria parlamentària contra la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), el Congrés dels Diputats debatrà una proposició de llei presentada pel PSOE per suspendre'n el calendari d'implantació.

La reforma educativa del PP és cada cop més qüestionada. La precarietat de la Lomqe es va agreujar després de les eleccions del maig passat en què el PP va perdre el poder en moltes comunitats autònomes, cosa que va provocar que prop del 70% de la població de l'Estat estigués governada per territoris hostils a la llei Wert. Els últims comicis del desembre van donar, aparentment, l'estocada definitiva a la Lomqe.

El problema, però, és que la paràlisi política espanyola ha allargat l'agonia de la reforma i, alhora, està causant una sensació d'incertesa i provisionalitat en tota la comunitat educativa.

Durant les darreres setmanes, hi ha hagut diverses crides al govern espanyol perquè posi el fre a la desaparició de la selectivitat, prevista pel curs 2016/2017. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), que aplega 75 universitats públiques i privades, va demanar al Ministeri d'Educació una moratòria per garantir la seguretat jurídica dels estudiants en vista de la “indefinició” de la revàlida de batxillerat, el contingut del qual encara no ha estat aprovat. Aquestes proves està previst que comencin a fer-se el juny del 2017, data en què la nota comptarà per accedir a la universitat, i que sigui imprescindible aprovar-les el curs següent per obtenir el títol de batxillerat. Aleshores, cada universitat establirà les seves pròpies proves d'accés.

A Catalunya, però, totes les universitats es van posar d'acord per mantenir una prova d'accés comuna en què, entre altres coses, els aspirants a universitaris s'hauran d'examinar de català, tal com va recordar la setmana passada la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. La consellera va demanar al Ministeri d'Educació que no canviï el model d'avaluació als alumnes que aquest curs fan primer de batxillerat i, en teoria, el juny del 2017 han de fer la revàlida. El Ministeri d'Educació assegura que la prova tindrà una estructura semblant a l'actual selectivitat, però, això sí, serà igual per a tot l'Estat i no s'ajornarà.

Mentrestant, la Lomqe ja està implantada a tots els cursos de primària i la meitat de l'ESO, tot i que algunes comunitats autònomes en fan una aplicació mínima en què miren d'esquivar alguns punts. A Catalunya, el Departament d'Ensenyament ha optat per complir “administrativament” la llei Wert i mirar de respectar, en la mesura que pot, la llei d'educació de Catalunya (LEC).

Davant aquesta situació, el PSOE ha demanat la “immediata paralització” de la revàlida de sisè de primària, de la bifurcació en dos itineraris del pròxim curs de quart d'ESO i una moratòria en la supressió de la selectivitat. Tot plegat es discutirà avui en la proposició de llei al Congrés dels Diputats. El ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo, però, va rebutjar ahir que hi pugui haver cap ajornament i va advertir que la llei s'ha de complir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Borja Manzanares
President del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona

“Els problemes de la infermeria no tenen una solució màgica”

Barcelona
patrimoni

El Síndic renya l’Ajuntament de Mataró per Ca la Madrona

Mataró

Un pregó coral que repassa 40 anys de ràdio, tret de sortida de la Festa Major

SALT
societat

Detinguda una conductora implicada en un accident amb tres morts a Castellfollit del Boix a finals de juny

Castellfollit del Boix

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
tradicions

Exhaurides en 40 minuts les gairebé 4.500 entrades pel Concurs de Castells de Tarragona

TARRAGONA
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona