El circ de Tàrraco, prova pilot d'un joc de simulació
Impulsat per l'ICAC i la UAB, serà un “joc seriós”, per aprendre a través del joc i la tecnologia
Estarà fet en un any i rebrà 100.000 euros del RecerCaixa
El circ romà de Tarragona serà pres com a prova pilot per crear un serious game (“joc seriós”), o sigui, una nova plataforma d'aprenentatge a través del joc i la tecnologia. Són investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) els que han engegat aquest projecte pioner, que permetrà donar a conèixer aquest monument de Tàrraco entre els escolars. La iniciativa ha estat seleccionada pel projecte Arrel de RecerCaixa, i ha rebut una dotació de 100.000 euros perquè es pugui dur a terme.
La previsió és que aquest primer “joc seriós” per conèixer el circ s'enllesteixi en un any. Els treballs, però, ja han començat, i ahir mateix un expert en escaneig de geometries va dur a terme la captura de les imatges del monument i del seu entorn a través d'un escàner làser dinàmic. Posteriorment, es recrearà el circ en escenaris virtuals que es podran visualitzar i recórrer a través de tauletes i telèfons mòbils. D'aquí a un any, seran els alumnes de l'institut Jaume I de Salou els que faran el tast de la nova aplicació. La previsió és que després aquesta nova eina docent arribi als centres escolars del país que ho desitgin. “Les noves tecnologies faran que els alumnes s'apropin a la realitat del circ”, segons Meritxell Blai, professora de l'institut salouenc, que va dir que l'eina s'adreçarà sobretot als alumnes de quart d'ESO i primer de batxillerat.
El circ de Tarragona és un espai ideal per realitzar un joc de simulació com aquest “perquè està situat en una àrea urbana dinàmica, lúdica, cultural i festiva. S'hi troben recintes museogràfics, el centre neuràlgic de la ciutat i diversos carrers que conserven vestigis del passat”, segons els seus impulsors. Josep M. Macias (ICAC), codirector del projecte juntament amb Juan José Ramos (UAB), va explicar que a través del joc i les noves tecnologies “es podrà interpretar la ciutat actual, condicionada per la realitat passada”.