Educació

Grau mitjà pioner de ceràmica en FP, a la tardor a la Bisbal

L'institut local impartirà el cicle amb pràctiques al Terracotta Museu i tallers locals

Oferiran una desena de places

El Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de la Bisbal han desencallat la implantació del primer cicle de formació professional (FP) de grau mitjà especialitzat en arts plàstiques i disseny de terrisseria i ceràmica. En breu, dins d'aquesta primera quinzena de maig, s'obrirà el període de preinscripcions per accedir a una de les 10 places com a màxim que s'oferiran per al curs 2016/17.

Els estudis han estat una reivindicació del teixit productiu local, mancat de mà d'obra especialitzada, i són pioners a Catalunya, on només s'imparteixen graus superiors en centres allunyats de la capital del Baix Empordà. Amb vista al futur, preveuen ampliar el nombre de places i aspirar a un grau superior.

L'alcalde, Lluís Sais, expressava el desig que els estudis garanteixin el futur de l'activitat terrissaire, “amb una tradició de negocis familiars que en les darreres dècades s'ha anat esquerdant”. Sais destacava, pel que fa al disseny del cicle, “la suma d'esforços dels sectors públic i privat” a l'hora de planificar el nou currículum.

Des de l'Associació d'Empresaris Artesans Ceramistes, Anna Ballesté admetia que cal una alternativa a la figura tradicional de l'aprenent. L'entitat aplega una trentena d'empreses i professionals autònoms de la Bisbal i rodalia, i la responsable d'FP de l'institut, Dolors Pons, explicava que han intentat ajustar-se al màxim a les necessitats de les empreses. Al marge de les assignatures comunes amb altres graus mitjans, n'hi haurà de teòriques –dibuix tècnic, volum, i història de l'art i la ceràmica– i d'específiques per a la vessant comercial, com ara francès amb incidència en el vocabulari ceràmic. Tot plegat, amb una notable càrrega pràctica de tallers, projectes, l'obra final i pràctiques en negocis locals.

Intercanvis i nou grau

Per a la docència pràctica, aquest estiu enllestiran l'aula taller ja prevista en la reforma del Terracotta Museu. Pons també posava èmfasi en la possibilitat que els estudiants facin estades en altres instituts europeus vinculats en el projecte Erasmus Plus. L'institut bisbalenc també impartirà a partir del setembre el nou grau superior d'integració social.

LA XIFRA

10
places
del grau mitjà de disseny de terrisseria i ceràmica oferiran el curs vinent a l'institut de la Bisbal.

Estudis d'activitats comercials a l'IES Montgrí

JOAN TRILLAS

L'institut Montgrí, al municipi de Torroella i l'Estartit, també estrenarà el curs vinent un cicle de formació professional de grau mitjà en activitats comercials, adaptat a la demanda del sector turístic. Els estudis oferiran formació durant dos anys per poder accedir en condicions al mercat laboral i també obrirà el camí per continuar estudiant cicles formatius de grau superior més endavant, si l'estudiant ho vol.

Els cicles formatius de grau mitjà pertanyen als estudis de formació professional i tenen com a objectiu aportar a l'estudiant, d'una manera pràctica, els coneixements i destreses necessaris per poder-se incorporar al món laboral. Per poder-hi accedir, els alumnes han d'haver superat l'ESO o equivalent, i, en el cas de no disposar del graduat, superar una prova o un curs d'accés específic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

En funcionament prop de 4.000 plaques solars a la coberta dels tallers de l’L9/L10

Barcelona

CCOO i UGT denuncien que Correus deixa la plantilla “al mínim” durant l'estiu

girona
societat

Gran inici del 52è Concurs de Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Josman

blanes
filipines

Decreten l’estat de calamitat per les inundacions a Manila

barcelona

Detingut un bomber voluntari per l’incendi de l’any passat

portbou / colera
societat

39 infants sahrauís passaran l’estiu a Girona en el marc del programa “Vacances en pau”

girona
Medi ambient

La nova Zepa del delta del Llobregat ha de frenar el creixement de port i aeroport, segons Zeroport

Barcelona
Societat

Recuperen restes òssies a l’excavació a la fossa del cementiri de Bellaguarda

Bellaguarda
societat

El telèfon de prevenció del suïcidi ha atès 33 trucades diàries el darrer any

barcelona