Educació

educació

Campus a la UPC per sobreviure a una catàstrofe

Alumnes de secundària combinaran aquest estiu a Castelldefels l'aventura amb l'aprenentatge científic

Podria ser per un atac nuclear o per la invasió d'éssers estranys, a l'estil de Mecanoscrit del segon origen o El dia dels trífids. En tot cas, serà un ambient postapocalíptic el que es recrearà aquest estiu, durant una setmana, al campus de la Universitat Politècnica (UPC) del Baix Llobregat i en què una trentena d'alumnes de secundària hauran d'usar la ciència i el treball en equip per sobreviure a una catàstrofe al més pur estil de telefilm de diumenge a la tarda. Es tracta de la novetat més destacada de Castechdefels, la programació d'estiu que organitzen des del 2014 la UPC i l'Ajuntament de Castelldefels.

“El primer dia tancarem els estudiants, dividits en tres grups, a les catacumbes de la universitat, i un sistema de megafonia alertarà que hi ha hagut una catàstrofe a l'exterior. Els alumnes hauran de construir un sistema de comunicació i desxifrar els senyals que els enviïn els altres grups per aconseguir que es trobin tots.” Aquest és el punt de partida de l'aventura en què els estudiants, alumnes d'entre 12 i 16 anys, hauran d'afrontar els reptes que, en cas que la situació fos real, els haurien d'assegurar la supervivència. El delegat del rector a la UPC, Josep Yúfera, va explicar ahir que, un cop superats els problemes de comunicació, els integrants del campus d'estiu haurien de superar altres reptes: “crear uns sensors per trobar si a la superfície hi ha vida i si l'aire és respirable; analitzar l'aigua per saber si es pot beure i, si no, potabilitzar-la; analitzar els aliments i sortir de l'entorn per veure si més enllà hi ha vida i com moure's”. Es tractaran així temes relacionats amb les telecomunicacions, la biotecnologia i l'enginyeria alimentària, entre altres.

Tot plegat respon a l'objectiu de difondre una ciència i tecnologia de qualitat, segons van afirmar Yufera i també l'alcaldessa de Castelldefels, Candela López. Aquesta activitat atraurà estudiants d'arreu de Catalunya –els participants se seleccionaran a partir d'una carta en què hauran d'explicar la seva motivació i de les recomanacions dels seus professors–, però no és l'única que ofereix Castechdefels. El campus d'estiu, que ha atret en les dues edicions anteriors més de cinc-cents participants, inclourà entre el 20 de juny i el 20 de juliol activitats per a tots els públics, com un taller sobre drons.

LA DATA

11.07.16
és el dia
en què començarà el campus sobre els reptes per sobreviure a una catàstrofe, que acabarà el 16 de juliol.

LA XIFRA

500
euros
costarà el campus. L'Ajuntament de Castelldefels en subvenciona una part i els alumnes s'allotjaran a la UPC.

LA FRASE

L'objectiu del campus d'estiu és difondre la ciència i la tecnologia amb una formació de qualitat
Josep Yúfera
delegat del rector al Campus de la UPC del Baix Llobregat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia