Educació

Unes accessibles proves de llengua inicien la selectivitat

Les proves d'accés a la universitat van començar ahir amb els exàmens de català i castellà

Els alumnes es van queixar de la dificultat de la prova d'economia

Avui s'avaluen d'història i filosofia

Més de trenta dos mil estudiants han de fer front, avui, al segon dia d'exàmens de selectivitat, que seran el factor més decisiu en l'adjudicació de places a les universitats. Avui s'examinen d'història, història de la filosofia i llengua estrangera en la fase comuna obligatòria. Com a matèries específiques, poden triar entre ciències de la terra, disseny, matemàtiques de les ciències socials, electrotècnia i història de l'art.

Les PAU (proves d'accés a la universitat) van començar ahir al matí amb els exàmens obligatoris de llengua castellana i literatura i llengua catalana i literatura. Durant la resta del dia, els estudiants es van poder examinar d'anàlisi musical, economia, química, literatura castellana o dibuix tècnic, segons les seves especialitats. En el cas de castellà, els examinats van triar entre analitzar un fragment d'El fin, de Soledad Puértolas, i un d'extret de Clave: diccionario de uso del español actual, obra de Gabriel García Márquez. Quant a la prova de català, la tria va quedar entre un fragment de La pluja als vidres, de Maria Aurèlia Capmany, o un de Temps i memòria: Camí de sirga i Les veus de Pamano, del crític literari Enric Bou.

Bona part de l'alumnat va considerar que l'examen de català va ser “més difícil que el de castellà”, com va remarcar l'estudiant Clàudia Santomà en sortir de la prova al campus d'Economia de la Universitat de Barcelona. Un altre alumne, en Víctor Arrebal, va explicar: “Si havies estudiat, l'examen de castellà era accessible. En canvi, la prova de català era més de lògica i de competències pròpies.” Fins i tot una professora de totes dues llengües,
Trinitat Garcia, va confirmar que així va ser, i va remarcar: “No és novetat, cada any passa el mateix”, i va suggerir que es tracta d'una “qüestió política”.

Les proves de llengua d'aquest any no han presentat cap mena de problema, a diferència de les de l'any passat, en què una pregunta sobre la
figura retòrica de la catàfora (el contrari de l'anàfora) va causar moltes queixes. Aquest any, tant estudiants com professors han coincidit que les proves de castellà i català han estat accessibles. “L'examen de català era previsible i correcte”, va valorar ahir la professora de llengua de l'institut Costa i Llobera Carme Pamplona. I un estudiant de l'escola Sant Ignasi, Toni Amat, també va trobar que les proves no van ser gaire difícils, justament per aquest mateix motiu, perquè no preguntaven “res inesperat”.

Tot i que les proves obligatòries no van generar tensions, la dificultat de l'examen d'economia de l'empresa sí que va ser motiu de queixes. Un cop acabada la prova, la indignació dels alumnes va passar ràpidament a les xarxes socials, com ara a Twitter, que treia fum. I un grup d'estudiants va crear una petició de recollida de firmes a la plataforma online change.org. En la petició consideren que l'examen va ser “un desastre general” i demanen “que s'actuï” en aquest sentit. A mitja tarda, ja s'havien recollit més de cinc mil signatures, però ara cal esperar a veure de quina manera abordaran, els coordinadors d'assignatura, la correcció.

32.224
estudiants s'han matriculat a la selectivitat d'aquest any.

LES XIFRES

41
anys fa que les PAU exerceixen de sistema d'adjudicació de places a les universitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El TSJC obliga Cerdanyola a tramitar la segregació de Bellaterra

Cerdanyola del Vallès
gastronomia

Obre la gelateria d’Albert Adrià a la Rambla

Barcelona

Un estudi demanat per l’Ajuntament revela un nivell alt de plom

BONMATÍ

Condemnen l’ICS a pagar 200.000 euros per una negligència mèdica mortal

Barcelona

Inicien aquest mes les obres d’un nou pont a la C-38 entre Sant Pau i Camprodon

SANT PAU DE SEGÚRIES
europa

Alemanya suspèn projectes climàtics per un possible frau a la Xina

barcelona
salut

Jubilació per a Carmen Cabezas, una de les gestores de la pandèmia i la vacunació

barcelona

Tractament al Segre per combatre la plaga de mosca negra

Lleida

Cinc pirotècnies al 52è concurs internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava

BLANES