Tot el Mediterrani a la Universitat Catalana d'Estiu
La 48a edició de la UCE rebrà experts i alts càrrecs de les administracions catalana, valenciana i balear
Un any més, a Prada es debatrà sobre el procés d'independència, la llengua i la cultura
La Universitat Catalana d'Estiu (UCE) centrarà la seva 48a edició en el procés independentista i en l'eix mediterrani, entre d'altres. Cal destacar el lema d'enguany: “L'eix mediterrani: camins de mar, de terra i de cultura”, que posa èmfasi en la importància, de la unió entre els territoris que formen els Països Catalans. Els estudis i debats no es limitaran a les infraestructures, sinó que la reflexió serà també cultural i lingüística, aprofitant la millora de les relacions entre els respectius governs.
Les subvencions i l'elevada assistència han permès, tot i les dificultats econòmiques, la creació d'un programa que els organitzadors valoraren com a molt atractiu en la presentació d'ahir. L'UCE té lloc aquest any del 16 al 23 d'agost a Prada –a la Catalunya del Nord– per formar-se sota l'impuls de la llengua i la cultura catalanes. El president de l'UCE, Jordi Casassas, va destacar que tots els professors provenen d'universitats. A banda de la formació acadèmica, s'organitzaran diversos tallers, debats, espectacles i altres activitats lúdiques. Totes aquestes, d'una manera o altra, giraran entorn de la consolidació dels Països Catalans com a regió d'Europa. L'UCE pretén donar importància a la cooperació transfronterera i ha organitzat algunes activitats en aquesta direcció. En la presentació, el president va confirmar la celebració d'un debat entre tots els eurodiputats catalans. També és destacable la presència de Carles Mundó, conseller de Justícia.
Algunes de les activitats centrals de l'UCE seran les commemoracions a Ramon Llull i a Enric Granados, després de 700 i 100 anys de les seves morts, respectivament. Com cada any, el massís del Canigó donarà nom als premis que s'atorguen des de l'UCE. Enguany seran guardonats Irene Rigau, exconsellera d'Ensenyament, i la Universitat Jaume I de Castelló, amb motiu dels 25 anys de la seva fundació.
Casassas va valorar positivament el canvi polític del País Valencià i de les Illes Balears. Tot i això, explica que encara queda molt camí per recórrer i assegura que “el canvi polític del País Valencià i les Balears encara no és un canvi real”. Això, amb tot, ha comportat un augment del nombre de matrícules respecte a l'any passat quan falta tan sols un mes i mig per a l'inici. Les 40 beques destinades a estudiants ja estan cobertes, fet que demostra l'interès dels joves.
El gros més elevat d'ingressos per dur a terme el projecte prové de la Generalitat, de les quatre diputacions i del govern de les Illes Balears