La Part Alta és l'aparador de Tarragona per excel·lència, la imatge que projecta la ciutat cap a l'exterior i la que la majoria dels que la visiten acaben retenint a la memòria. Però més enllà de la façana purament visual que ofereix el casc antic tarragoní i tot el seu conjunt patrimonial, com la majoria dels nuclis antics d'arreu de Catalunya, el tarragoní no s'ha escapat de la degradació del temps, té una activitat comercial estancada. També l'envelliment dels seus habitants és creixent i hi havia un dèficit important d'equipaments al servei de les persones. La suma d'aquestes mancances pesava. Per això l'Ajuntament va presentar un projecte de rehabilitació integral de la zona a la llei de barris de la Generalitat, que va rebre el vistiplau l'estiu del 2007. Es va aprovar destinar més de 12 milions d'euros i amb un termini d'execució entre el 2008 i el 2011.
Igual que en el cas del Campclar, el pla integral de la Part Alta (PIPA) es basa en tres eixos bàsics: el social, l'econòmic i l'urbanístic. Des que es va posar en marxa el pla, la majoria de les actuacions corresponen als dos primers àmbits. Dins l'àrea de la persona, ja hi ha en funcionament programes de mediació per a la resolució de conflictes, cursos d'atenció a la gent gran, d'altres per fomentar la integració cultural dels nouvinguts i d'altres que també estan en consonància.
Un altre dels grans objectius del PIPA és la reactivació de l'activitat comercial i de restauració dins del nucli antic. Es treballa en la formació de les dones i en el marc de la restauració, prop d'una trentena de restaurants a la Part Alta es van associar per lluitar plegats. En aquest aspecte, es fan actuacions regulars per reivindicar el casc antic com a destí turístic i gastronòmic. Un altre dels punts febles és el comerç, orfe d'un ens i que també reclama suport. Fa uns mesos, en el marc del programa de dinamització comercial es va celebrar la jornada «Quo vadis, Part Alta», un fòrum d'intercanvi d'experiències entre professionals del sector. Emparat per l'ajut de l'àrea econòmica, la creació artística i cultural que es cou al casc antic tarragoní també esdevé un objectiu perseguit pel PIPA, entenent que aquestes dues disciplines serviran per projectar la Part Alta.
El projecte de més envergadura del pla integral de la Part Alta (PIPA) és la construcció d'un espai que faci les funcions de centre cívic, ara inexistent, que també serveixi com a punt de referència per als visitants i que combinarà espais adequats per a joves i gent gran. El nou equipament, que s'ubicarà dins del conjunt patrimonial de Ca l'Agapito, Beateri de Sant Domènech i Casa Sefus, s'emportarà més de cinc milions del pressupost del PIPA. L'obra no estarà enllestida en els terminis previstos, i per això el consistori haurà de demanar una pròrroga. Dins l'àmbit urbanístic, durant l'any passat es van iniciar els programes per donar subvencions per a la rehabilitació de façanes –l'AV Part Alta va elaborar un cens dels habitatges abandonats– i per a la instal·lació d'ascensors que han de cristal·litzar properament, junt amb un programa d'eliminació de barreres arquitectòniques. També està prevista la senyalització dels monuments, la substitució del sistema de clavegueram i d'antenes individuals, cosa que els veïns reclamen de manera insistent. Actualment s'està treballant als carrers de La Nau, Comte i Mediona, i al llarg d'aquest any es remodelarà la plaça Ripoll i es rehabilitarà l'edifici del carrer Trinquet Vell.
Més informació, a www.elpunt.cat