Retallada dràstica de metges d’estiu a la vall de Camprodon
Els alcaldes protesten indignats per la decisió
Els alcaldes esperen no perdre el servei als consultoris
Cinc dels sis pobles de la vall de Camprodon –Molló, Setcases, Vilallonga de Ter, Llanars i Sant Pau de Segúries– es quedaran sense metge de família al consultori mèdic durant els mesos de juliol i agost i hauran de desplaçar-se al CAP de Camprodon. No hi ha prou facultatius d’aquest àmbit de la salut per substituir els professionals que atenen aquests consultoris mentre fan vacances. Només s’hi oferirà el servei d’infermeria i de farmàcia, els que en tenen d’associada. Els veïns de tots aquests pobles, doncs, hauran de desplaçar-se fins a Camprodon i, en cas d’urgència, telefonar al 061. Habitualment, tenen el consultori obert dos dies per setmana i dues hores per dia.
Els alcaldes dels municipis afectats han posat el crit al cel per la pèrdua provisional del servei i han alertat que la decisió del Departament de Salut no té en compte que la vall de Camprodon és una zona turística que multiplica per tres la població durant l’estiu. A més, remarquen que es tracta de municipis amb una elevada població envellida i amb poc transport públic.
L’alcalde de Molló, Josep Coma, va insistir que als pobles de la vall de Camprodon hi ha molta gent gran, que té confiança en el seu metge de capçalera, que es desplaça a domicili quan cal. A més, va recordar que el transport públic en aquesta zona és escàs i va indicar que la vall incrementa molt la població a l’estiu. Coma hi va afegir que aquesta reducció dels serveis mèdics comportarà també la massificació de l’atenció al CAP de Camprodon i, per tant, els usuaris hauran d’invertir més temps per ser atesos. “Es produiran cues monumentals”, va indicar.
A part, va ser molt contundent en la seva valoració i va lamentar la pèrdua o retallada de serveis bàsics als pobles de l’àmbit rural. “Si ens retallen metges, mestres i Mossos, al final no quedarà ningú a les zones rurals allunyades”, va dir.
Cadascun dels ajuntaments afectats han fet arribar la seva queixa per carta al Departament de Salut de Girona i lamenten que, tot i que la mesura s’aplicarà a partir del proper 1 de juliol, no han rebut resposta. “Només ens han donat hora per al proper 26 de juny a la delegació de Salut a Girona, és a dir, quatre dies abans de deixar els consultoris sense metge”, va lamentar Coma.
Els alcaldes esperen que no hagin de lamentar la pèrdua del servei mèdic als consultoris. “Cada vegada que hi ha hagut una retallada de serveis, s’ha acabat consolidant”, va dir. I és que, l’any 2011, Salut va decidir tancar en horari nocturn els centres d’atenció primària de Ripoll i de Camprodon i suprimir una ambulància al baix Ripollès. A més, va rebutjar la petició d’obrir el CAP durant tot el dia el període estival. La decisió va provocar les queixes dels sis alcaldes de la vall i de la Mancomunitat de la vall de Camprodon, i els veïns es van manifestar.
LES XIFRES
Concentració per garantir l’atenció a domicili
L’Institut Català de la Salut va justificar la concentració dels metges al CAP de Camprodon durant l’estiu amb l’argument de poder continuar oferint l’atenció domiciliària i la presència d’un metge a les dependències de la capital de la vall. A més, va indicar que els consultoris no es tanquen durant l’estiu, sinó que hi continuarà havent atenció sanitària a càrrec de professionals d’infermeria. I va remarcar que l’atenció urgent queda garantida a través del 061. L’ICS va deixar clar que aquesta reorganització és només per als mesos de juliol i d’agost i que s’ha d’emmarcar en la dificultat que té la sanitat pública per disposar de professionals de la medicina.
L’ICS va remarcar que Camprodon és el municipi que concentra més població de la zona, i que el municipi de la vall més proper és a tres quilòmetres i el més allunyat a onze, amb un temps estimat per trajecte d’onze minuts en cotxe. A més, hi va afegir que l’equip d’atenció primària s’ha organitzat concentrant tots els efectius mèdics al CAP Camprodon, perquè es considera que és la manera més eficient d’afrontar les dificultats per trobar professionals. L’equip d’atenció primària de Camprodon està integrat, entre d’altres professionals, per tres en medicina familiar i comunitària i tres professionals d’infermeria per atendre la població adulta. L’EAP té una població assignada de 3.834 habitants que s’atenen al CAP de Camprodon i als consultoris locals de Molló, Setcases, Llanars, Sant Pau de Segúries i Vilallonga de Ter.
Una problemàtica que afecta moltes altres zones rurals del país
La problemàtica que viuen els consultoris mèdics de la vall de Camprodon es reprodueix a d’altres zones rurals de Catalunya i té la mateixa simptomatologia. Hi ha manca de metges i els organismes del Departament de Salut pertinents tenen dificultats per trobar professionals que vulguin desplaçar-se a aquestes zones per a una substitució de poques setmanes. Ho va remarcar el president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Josep Vilaplana.
Ell mateix va informar, respecte al cas de la vall de Camprodon, que un dels tres metges que hi ha a l’equip d’atenció primària de la zona ha demanat una excedència de tres mesos per qüestions personals, un fet que ha coincidit amb el període en què els altres dos facultatius volen fer vacances.
Vilaplana va detallar que aquesta problemàtica de la vall de Camprodon es reprodueix en d’altres zones, com per exemple, a molts pobles del nord de les comarques de Lleida, a Puigcerdà i, entre d’altres, a molts dels pobles de la comarca de la Cerdanya, de la Catalunya central i de la zona del delta de l’Ebre. A més, va indicar que també s’ha produït puntualment en alguns centres d’atenció primària de grans ciutats com per exemple a Girona. “Si ja és difícil trobar metges de família i de medicina comunitària que vulguin desplaçar-se a àrees que s’estan despoblant per mig any o un any sencer, encara ho és més trobar-ne per fer una substitució d’un sol mes”, va dir .
El president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) va detallar que la manca de professionals es detecta també en algunes especialitats com ara l’anestesiologia i la pediatria. “Estem pagant les retallades que la Generalitat ha aplicat en l’època de la crisi i, a més, s’hi afegeix el conjunt de metges que es jubilen”, va radiografiar Josep Vilaplana. Ell mateix hi va afegir que la sanitat pública té ara per ara a sobre la taula el repte d’afrontar aquesta conjuntura. Segons ell i paradoxalment, Catalunya té una de les ràtios de metges més elevades d’Europa. “Ens hem de preguntar si calen més metges o si ens hem d’organitzar d’una altra manera”, es va qüestionar Vilaplana.
En aquest sentit, el responsable del col·legi de metges a Girona va explicar que s’ha de treballar en la línia de fer més atractiva l’atenció primària, incentivar els professionals amb millors sous i, entre d’altres coses, amb una millor coordinació amb els serveis socials dels ajuntaments, per derivar-hi casos que s’han d’atendre des de l’àmbit de la salut.