Un pla Alfa per als despistats
Molts excursionistes ja n’eren conscients i, a més, la intensa calor tampoc convidava a fer passejades gaire llargues, però els pocs despistats que ahir encara no sabien que no es podia accedir al Parc Natural de Montserrat per l’activació del pla Alfa pel nivell 3 com a mesura de prevenció d’incendis, però també per facilitar les tasques d’extinció en cas de foc sense haver de destinar esforços a desallotjar persones, van haver de refer els seus plans o canviar-los sobre la marxa. Això és el que li va passar, a quarts d’onze del matí, a una família que tenia previst fer la ruta cap a Montserrat des de l’àrea de descans de Coll Cabiró, a Monistrol de Montserrat. La primera pista que no es tractava d’un cap de setmana normal era la poca presència de vehicles aparcats, concretament només un, però la definitiva va ser la cinta de plàstic i el cartell que anunciava la prohibició d’accés a tot el parc natural en aplicació del decret 64/1995 del 7 de març del 1995 pel qual s’estableixen mesures de prevenció d’incendis forestals de la Generalitat. Se’l van llegir amb atenció i van decidir girar cua, però això sí, no van desistir dels plans de pujar a Montserrat. Motxilla en mà van decidir que la millor ruta per fer l’ascensió seria el voral de la carretera BP-1121, compartint espai amb ciclistes, autocars de turistes i altres vehicles, ja que l’accés al recinte del monestir sí que estava obert. A pocs metres, un altre grup conversava i s’ho mirava mentre decidia continuar fent un mos en una de les dues taules habilitades en l’espai de lleure.
El de coll Cabiró, o el que s’inicia des de la plaça de la Font Gran, també a Monistrol, és un dels accessos en què els Mossos d’Esquadra, els Agents Rurals i la policia local no feien un control fix físic, sinó amb agents itinerants i, fins i tot, en helicòpter. La resta del dispositiu més exhaustiu i amb agents es feia als cinc punts establerts a Vinya Nova, Can Maçana, les coves Salnitres, el camí de les Aigües i l’àrea de la Salut, però on van tenir més feina per informar i fer desistir els excursionistes i visitants van ser en els situats als accessos del mateix monestir, concretament als punts coneguts com les escales dels pobres, el camí de Sant Miquel i el de la santa cova. Aquest és el tercer cop que es tanca l’accés al parc de Montserrat després dels incendis del 1994 i del juliol del 1995, i ja divendres, segons explicava el gerent del patronat de la Muntanya, Xavier Aparicio, l’aplicació d’aquesta mesura divendres va suposar la reducció de l’afluència de vehicles i persones al voltant d’un 30%. L’afluència diària pot arribar a les 8.000 persones.
La mesura de restricció dels accessos també afectava encara ahir altres massissos de Catalunya, on es va desplegar el mateix dispositiu: la serra de Montsec, la de Montsant, els Ports de Tortosa, la serra de Gavarres i la de Cadiretes. Per avui les previsions del pla Alfa, que defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals al territori, mantindran les restriccions dels mateixos accessos als parcs, a excepció de les Gavarres i Cadiretes, on es passa del nivell d’alerta 3 al 2. A les xarxes socials alguns usuaris també es mostraven estranyats que davant les elevades temperatures que continuaran uns dies i el precedent de l’incendi de la Ribera d’Ebre no s’hagués estès la prohibició a altres parc naturals com ara el de Sant Llorenç del Munt o del Montseny. El cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, explicava ahir que es mantenien 36 comarques amb nivell 2 del pla Alfa i 190 municipis amb el nivell 3 activat, unes xifres que disminuiran avui, quan també baixaran les temperatures.
Ahir es van tornar a registrar màximes de 43,3 graus a Vinebre (Ribera d’Ebre), Masroig (Tarragona) i Seròs (Segrià) i de 43,2 graus a Alcarràs (Lleida), segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. L’onada de calor, que tècnicament s’acaba dilluns, s’anirà retirant a poc a poc avui cap a les comarques més occidentals.