Societat

La capitana del ‘Sea Watch’ demana a Brussel·les que actuï

Carola Rackete confia que els països europeus acceptin en el futur a les persones rescatades per vaixells civils

L’activista alemanya declara durant quatre hores al tribunal d’Agrigent, a Sicília

La capitana del vaixell de l’ONG Sea Watch, l’alemanya Carola Rackete, ha demanat aquest dijous a la Comissió Europea (CE) que faci el possible per evitar situacions com la que ha viscut ella i s’acceptin els migrants rescatats a la Mediterrània per vaixells civils.

L’activista ha fet aquestes declaracions després de declarar durant quatre hores al Tribunal d’Agrigent, a Sicília, per haver desobeït la prohibició d’entrar a Itàlia. La fiscalia l’investiga pels suposats delictes d’afavorir la immigració clandestina i entrar sense permís a aigües territorials italianes.

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, va promoure un decret llei en el qual es prohibeix als vaixells de les ONG entrar en aigües territorials si han salvat a migrants i que preveu multes de fins a 50.000 euros.

A la sortida del tribunal, l’activista alemanya ha afirmat que estava molt contenta per haver tingut la possibilitat d’explicar tots els detalls del salvament del 12 de juny.

Rackete va ser arrestada el 28 de juny després d’entrar sense autorització al port de l’illa de Lampedusa per poder desembarcar els 40 immigrants que portava a bord des de fa 17 dies i després de declarar l’estat de necessitat en el vaixell.

“Espero que la Comissió Europea després de les eleccions del nou Parlament facin el possible per evitar aquestes situacions i que tots els països europeus acceptin en el futur a les persones salvades per les naus civils”, ha dit en una declaració als mitjans en anglès i alemany a la sortida del tribunal.

Un dels advocat de Rackete, Alessandro Gamberini, ha explicat que ha estat un interrogatori “senzill”, on han presentat tota la documentació i diaris de bord, de la declaració de l’estat de necessitat que va forçar a la capitana a entrar a Lampedusa.

Gamberini ha reiterat que “es va tractar d’un normal salvament a al mar i totalment legal i davant les exigències dramàtiques que en aquests casos succeeixen”.

L’advocat ha confirmat que la capitana, de 31 anys, és lliure de deixar el país i tornar a Alemanya.

La fiscalia d’Agrigent va dipositar ahir una apel·lació contra la resolució de la jutge Alessandra Vella, que el passat 2 de juliol va decidir no convalidar l’arrest de Rackete i deixar-la en llibertat.

Després de l’interrogatori, continuaran les investigacions sobre la capitana pels delictes d’afavorir la immigració clandestina i entrar sense permís en aigües italianes, així com de violència contra nau de guerra en haver xocat contra una llanxa de la Guàrdia de Finances italiana durant la maniobra d’atracament.

Experts en drets humans de l’ONU han emès avui un comunicat on expressen la seva greu preocupació per la detenció i els procediments penals a Itàlia contra la capitana del Sea-Watch 3. “Salvar els migrants en perill a la mar no és un delicte”, han subratllat.

Els experts han instat les autoritats italianes a acabar “immediatament amb la criminalització de les operacions de recerca i rescat”.

L’ONG Amnistia Internacional ha denunciat en una nota que “els càrrecs infundats presentats contra aquesta dona valenta i de principis posen de manifest la determinació de les autoritats italianes d’intimidar i estigmatitzar a els qui salven vides en el mar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.