Societat

Sant Hilari dona valor als noms històrics de les cases de la població

Un cop documentada la nomenclatura popular de cada habitatge es col·loca una placa a la façana per recordar-la i donar-la a conèixer encara més

Sant Hilari Sacalm ha engegat un projecte per recuperar i donar a conèixer els noms populars amb els quals es coneixen diversos edificis i cases de la població: “Són noms vius, que s’utilitzen diàriament. Normalment els habitants de Sant Hilari els utilitzem sempre que ens referim a una família o una casa en concret”, explica Eduard Carrillo, regidor encarregat de l’àrea d’Història, Recerca i Patrimoni del poble. Des de l’Ajuntament es van enviar un centenar de cartes als habitatges del centre per explicar aquesta iniciativa, i la resposta ha sigut ben positiva ja que una quarantena de famílies han respost a la crida. “Visitem la zona amb una persona del barri de tota la vida i anotem els noms populars i la història que en sabem. Sovint la nomenclatura fa referència a l’antic ofici dels membres de l’habitatge, la procedència, algun tret característic o destacable que hagués passat en aquell lloc... la idea és continuar documentant noms d’edificis als barris més antics de la població com ara el de l’Hospital, el Petrinxo i el Serrat”, indica el regidor Eduard Carrillo.

Un cop documentada la nomenclatura, l’Ajuntament –amb el permís dels propietaris– col·loca una placa a la façana perquè aquell nom es recordi i es conegui encara més: “És una manera de mantenir ben viva una part de la història de Sant Hilari, i sobretot de poder-ho ensenyar i donar a conèixer als més joves.”

Història i llegendes

Més enllà del nom popular, les cases més antigues del municipi fins i tot tenen llegenda. És el cas de la casa de Can Rovira, on avui hi ha l’oficina de turisme: “Amb els orígens al segle XIV, els Rovira eren una de les famílies més poderoses de Sant Hilari. Se n’expliquen moltes històries i la més coneguda és la que fa referència a les tovalles.

Es diu que les hi havien pres a uns encantats que vivien a la Roca d’en Pla, i qui les tingués mai seria pobre. També que si es beneïen cada any per dissabte sant podien desfer les tempestes si s’estenien quan en venia una”, recorda Carrillo.

LA XIFRA

40
cases
s’han afegit en un primer moment al projecte, que continua obert a reconèixer més noms populars.

LA FRASE

Visitem la zona amb una persona del barri de tota la vida i anotem els noms populars que sabem
Eduard Carrillo
regidor d’història, recerca i patrimoni de sant hilari


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.