Societat

Porten al conseller les demandes dels discapacitats

Iura, l’associació de deu entitats gironines per a la defensa dels drets dels discapacitats, avui es presenta al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

Li exposaran les principals reivindicacions

L’associació Iura, creada ara fa dos mesos per deu reconegudes entitats gironines per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual, portarà avui al conseller Chakir el Homrani, de Treball, Afers Socials i Famílies, les seves principals demandes. Aquesta reunió, que se celebrarà aquesta tarda a Barcelona, era un dels objectius que es va marcar l’associació amb la seva creació perquè les entitats gironines tinguessin veu pròpia per defensar els seus interessos davant el govern català.

Així, i segons va explicar ahir el president d’Iura, Salvi Amagat, l’objectiu de la trobada és presentar-se al conseller “i explicar-li de primera mà qui som”. Així mateix, aprofitaran per recordar quines són les principals demandes d’aquestes entitats, com ara que als centres especials de treball “es recuperi tot el que es va anar perdent”. En aquest sentit, demanen que es mantingui el concepte de discapacitat intel·lectual a partir del 33% i no s’incrementi, com pretén el govern català, cosa que afecta directament el salari mínim que perceben les persones amb discapacitat.

Una altra de les demandes reivindicades des de fa uns mesos és que s’eviti l’entrada d’empreses de caràcter mercantil “per fer negoci” amb els serveis als discapacitats. Aquesta situació, fruit de canvis legislatius, ha fet que Iura demani una llei d’acció concertada reservada només a entitats sense ànim de lucre, de manera que tots els diners vagon destinats als usuaris.

Iura també recorda que fa deu anys que tenen els mòduls congelats, però que, a més, segons Amagat, l’any 2011 encara hi va haver un retrocés en els ingressos, de manera que “estem fins i tot pitjor que el 2010”. Segons el president de Iura, “això no es pot aguantar si volem donar un servei digne”. A més, els representants d’Iura també aprofitaran per demanar al conseller que es desbloquegi la llista d’espera a les places per als serveis d’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual perquè es pugui optar amb més agilitat a llocs en serveis diürns i d’acolliment residencial. “El problema és que les demandes dels discapacitats intel·lectuals queden diluïdes quan arriben a l’administració perquè és l’únic col·lectiu que no es queixa; per tant, ens pertoca als pares fer-ho”, hi va afegir Amagat, que assistirà a la reunió acompanyat del tresorer, Jesús Candel, i dels vocals Jordi Sistach i Casilda Gómez.

Les deu entitats

Les entitats sense ànim de lucre que formen part d’Iura són la Fundació Ramon Noguera i la Fundació Astrid 21, de Girona; la Fundació Els Joncs de Sarrià de Ter, la Fundació Altem de Figueres, la Fundació Vimar de Palamós, la Fundació Aspronis de Blanes, l’associació Montseny Guilleries d’Arbúcies, l’associació Integra d’Olot, la Fundació Tallers de la Cerdanya de Puigcerdà i la Fundació MAP de Ripoll.

Aquestes deu entitats que formen Iura –i que està oberta a integrar-ne més– ocupa més de 1.000 persones, de les quals la meitat tenen dificultats especials i atén més de 2.000 persones en els seus centres d’adults i nens.

LA XIFRA

10
entitats
gironines formen Iura, una associació per defensar els drets dels discapacitats intel·lectuals.

LA FRASE

El que ens mou és fer que el discapacitat intel·lectual tingui una vida digna
Salvi Amagat
president d’iura

LA DATA

02.07.19
Dia
en què es va presentar a la societat la nova associació de reconegudes entitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.