Es consolida la peregrinació al Collell des del Pla de l’Estany
Dissabte se’n celebra la quarta edició des que la romeria es va recuperar a nivell de tota la comarca
Sortiran grups en cotxe des de diferents pobles i alguns faran el tram final a peu
L’anada anual al santuari del Collell organitzada per les parròquies del Pla de l’Estany s’està consolidant, després de quatre edicions. Tot i que les romeries a aquest espai de devoció de Sant Ferriol han estat freqüents al llarg de la història –especialment des de Vilademuls– a nivell de tota la comarca s’havien organitzat de manera intermitent, fins que el 2016 un grup es va decidir a promoure-les cada any i es va proposar l’objectiu que esdevingués una cita important en el calendari.
La pròxima romeria serà aquest dissabte. S’estan organitzant desplaçaments en autocar al santuari des de diferents pobles del Pla de l’Estany, però hi ha gent que hi anirà en vehicles particulars i un grup de Banyoles que arribarà en cotxes a Sant Miquel de Campmajor i des d’aquí acabaran la ruta a peu. La sortida d’aquests últims serà a les nou del matí al davant de Correus. Els actes al santuari començaran a les onze i consistiran en l’organització de grups de treball (el lema d’aquest any és Ets llum), una estona de lleure, una missa, un dinar comunitari i un concert a càrrec d’un grup de joves.
Un gran coneixedor de la història i les tradicions de la comarca, com és Miquel Rustullet –i participant habitual en la romeria– explica que si bé el Collell es troba dins la Garrotxa, al Pla de l’Estany hi ha hagut molta devoció cap a la verge que dona nom al santuari. “Banyoles, Camós, Cornellà, Falgons, Serinyà o Vilademuls, entre altres –afirma– han estat pobles que des d’antic van participar en aquestes romeries.” D’anades multitudinàries –hi afegeix–, consten les del 1954 i 1904 des de Banyoles. En aquesta última hi va haver almenys 3.000 peregrins.
El Collell té l’origen en una ermita del segle VIII. La devoció a la verge es deu a l’aparició de la Mare de Déu a un veí que estava resant en aquell petit temple, el segle XV.