València commemora el 65 aniversari de l'alliberament de Mauthausen

València va començar ahir a commemorar el 65 aniversari de l'alliberament del camp d'extermini nazi de Mauthausen (5 de maig de 1945), on van morir 373 valencians dels 555 que van passar per les seues instal·lacions. La Universitat de València va acollir la conferència de la historiadora Rosa Toran i l'estrena del documental de la periodista Rosa Brines Mauthausen-Gusen: la memòria.

Hui serà el torn per a l'homenatge als supervivents valencians d'aquell infern, Luis Estañ i Paco Aura, a què assistiran en representació seua els familiars, atesa l'avançada edat dels deportats.

Toran va destacar la singularitat dels presoners de Mauthausen valencians i espanyols respecte als companys d'altres nacionalitats. «Mentre a la resta d'Europa uns eren homenatjats, ací Franco va fer-los invisibles. Van quedar orfes de ciutadania», va assenyalar la historiadora i també president de l'Amical de Mauthausen a l'Estat.

Toran va lamentar que la «desmemòria» s'haguera prolongat també a partir de la recuperació de la democràcia. «La Transició no hauria d'haver estat incompatible amb la denúncia del franquisme», va assenyalar. «Només les víctimes tenen dret a oblidar, la resta tenim deures», va subratllar en el mateix sentit.

La historiadora va fer una crida a «rescabalar» les víctimes, una tasca per a la qual no n'hi ha prou amb la «reproducció del passat», si no es produeix una «reflexió». «Conéixer el passat no és cap antídot», va apuntar.

Respecte al nazisme, la presidenta de l'Amical espanyola va destacar la implicació de «milions de persones» amb el règim i els seus crims. «Hi ha tota una llarga cadena en l'extrem de la qual trobem els botxins, però la cadena necessita també dels còmplices passius», va afirmar.

El documental

En l'acte també va participar la periodista Rosa Brines, que va presentar el seu documental Mauthausen-Gusen: la memòria. Un treball encarregat per l'Ajuntament de Benicàssim a propòsit de la visita que uns escolars del municipi van realitzar l'any passat al camp d'extermini, convidats per l'Amical. La gravació a Ebense —una instal·lació al camp annex a Mauthausen— d'una part del documental va coincidir amb l'atac amb bales de goma que van patir uns deportats francesos i italians que s'hi trobaven de visita per part de cinc neonazis austríacs, que van ser posteriorment detinguts. «Vam passar un mal dia», va recordar Brines.

El documental inclou el testimoniatge, entre altres mostres, dels presoners republicans que van acudir a la commemoració de l'alliberament de 2009 i dels alumnes de l'institut de Benicàssim que hi van participar. Enguany hi aniran estudiants de Morella i l'Eliana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.