L'Ajuntament d'Altafulla reclama a Tarragona poder gestionar la depuradora
Considera que el municipi ha de rebre'n els beneficis ja que l'emissari d'aigües és al seu terme
L'Ajuntament d'Altafulla vol que sigui l'empresa d'aigües del seu municipi i no la de Tarragona la que gestioni la depuradora situada entre les dues poblacions. L'estació, coneguda oficialment com a EDAR Altafulla, recull les aigües residuals tant d'Altafulla com de la Riera de Gaià i diversos barris tarragonins (com ara Tamarit i Ferran), però està gestionada per Ematsa, que és la que té la concessió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). De fet, l'estació depuradora està situada al terme de Tarragona, però l'emissari submarí que evacua les aigües residuals a alta mar sí que està en terme altafullenc.
El ple municipal va aprovar la setmana passada una modificació dels estatuts de l'empresa d'aigües d'Altafulla (de titularitat mixta) que permet que la companyia es dediqui també a la gestió de depuradores. A banda, es va aprovar denunciar el conveni que el consistori altafullenc té actualment amb Ematsa, i que preveu que el municipi rebi una compensació econòmica a canvi de tenir dins del seu terme l'emissari submarí. «Quan es va inaugurar la depuradora nosaltres no teníem empresa, però ara creiem que som nosaltres els que l'hem de gestionar», va argumentar l'alcalde d'Altafulla, Josep Maria Gené, qui va defensar la reclamació pels «drets ambientals, econòmics i de població» del municipi. Gené va considerar que el model actual «menysprea» Altafulla.
Més ingressos
Segons defensa el consistori altafullenc, poder gestionar directament la depuradora reportarà també beneficis a les arques municipals, ja que l'empresa Aigües d'Altafulla està participada en un 51% per l'Ajuntament. A més, el consistori percep cada any el 3% dels beneficis que registri la companyia, una xifra que teòricament s'hauria d'incrementar si es gestionés aquesta infraestructura.
La reclamació va rebre el suport de l'oposició municipal, i tan sols AUPA va qüestionar que veritablement hagi de millorar els comptes de l'empresa. El portaveu d'ABG, Francesc Farré, va afirmar que la gestió d'Ematsa de la depuradora suposa que Altafulla sigui «el soci menor» de Tarragona.
Ematsa no en té constància i ho estudiarà
L'empresa de gestió de les aigües de Tarragona, Ematsa (també de capital mixt) no ha rebut encara cap notificació oficial de la reclamació d'Altafulla, i fonts de la companyia es van limitar a assenyalar que, un cop es rebi, s'elaborarà un estudi jurídic per tal de saber quin ha de ser el camí a seguir. Ematsa, però, recorda que són ells els que tenen la concessió de l'ACA per gestionar l'estació, que, de fet, té les seves instal·lacions al terme de Tarragona. Segons les mateixes fonts, va ser l'Ajuntament d'Altafulla el que inicialment va delegar en Tarragona la capacitat de gestió de la infraestructura, i subratllen que la majoria d'aigües que es tracten a la planta no procedeixen d'Altafulla, sinó d'altres municipis. L'empresa també va recordar que l'emissari compleix la normativa i no crea perjudicis a Altafulla.