E.CASTELLANO - Massanassa
L'any 2010 és un any molt rellevant per a Escola Valenciana i les 24 associacions que la fan possible arreu del País Valencià. Fa 25 anys es van celebrar les dues primeres Trobades d'Escoles en Valencià, una a la Ribera i l'altra a la Marina Alta. Des d'aleshores més i més comarques s'han anat sumant a aquest fenomen d'estima per la llengua única Europa i a hores d'ara se celebren 21 trobades des de març fins a juny cada any.
Aquest cap de setmana hi ha prevista la trobada de l'Horta Sud, a la localitat de Massanassa, a les comarques d'interior en la localitat d'Atzeneta i a l'Alacantí. Totes elles tenen com a denominador comú, l'homenatge prevista a la mestra i animadora lingüística Empar Granell, que ha fet el seu traspàs aquest passat divendres.
Enguany també s'acompleixen 15 anys de col·laboració amb el prestigiós dissenyador valencià Xavier Mariscal, que dissenya els cartells i les samarretes de les Trobades des d'aleshores. El lema de les Trobades 2010 és «Tu tens la clau». Amb aquest lema, Escola Valenciana aposta per un missatge en positiu per expressar l'agraïment a les persones que segueixen treballant per la revitalització i la recuperació del valencià.
EMPAR GRANELL, vital i lluitadora, capdavantera en moltes coses, ha sabut mostrar un llegat preciós, el llegat d'una dona d'escola, arrelada al país, una educadora incansable que ha transmès als xiquets i xiquetes valencians durant quatre dècades, la seua estima per la llengua, la cultura, les tradicions i la conservació medi ambiental dels valencians i les valencianes. Una dona, ella, que des de sempre ha simbolitzat el civisme actiu en matèria lingüística, solidària i ecològica, sempre des del vessant valencià. Ha estat una de les persones fundadores de l'entitat Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua i presidenta de la Coordinadora de la Vall d'Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, que ha organitzat des de la primera, totes les Trobades d'Escoles en Valencià de la comarca. Empar Granell començà a treballar de mestra el 7 d'octubre de 1968 al Col·legi Lluís Vives d'Ontinyent. Posteriorment treballà durant dos anys a Agullent en unes aules velles amb estufa de llenya. Al voltant del 1974 fa les oposicions a Educació Infantil i aconsegueix plaça definitiva al Col·legi Lluís Vives d'Ontinyent, on ha treballat fins 2007, any en què es va jubilar després de 40 anys exercint de mestra. Ha estat sempre vinculada als moviments de renovació pedagògica del País Valencià, impulsant la tasca de creació d'una escola pública, de qualitat i en valencià. El seu treball sempre ha destacat per l'organització d'activitats escolars i extraescolars dedicades a la normalització de la nostra llengua. Allí ha estat pionera en l'aplicació del constructivisme a l'aula. Ha participat en innumerables cursos de perfeccionament i sempre s'ha caracteritzat per l'esperit de superació professional i l'aplicació a l'aula de les metodologies més innovadores.