Ryanair cancel·la els seus vols des de l'aeroport de Reus pel núvol de cendra

A partir del migdia es van suspendre 12 trajectes pel tancament d'altres terminals i tampoc van enlairar-se 12 vols cap a Reus

Una impressionant cua de persones travessava ahir de punta a punta la terminal de sortides de l'aeroport de Reus i, en comptagotes, tots aquells pacients passatgers que la conformaven anaven avançant amb un únic objectiu: arribar al punt d'informació de Ryanair, on hi havia tan sols dues empleades atenent l'autèntica allau de dubtes i reclamacions dels clients. Tot i la revifada del núvol de cendra del volcà islandès Eyjafjallajökull, durant el matí, en canvi, totes les operacions previstes en aquestes instal·lacions van realitzar-se amb normalitat. Entre les dotze i dos quarts d'una del migdia, però, la companyia irlandesa de baix cost va decidir suspendre els seus vols per tal de garantir la seguretat dels viatges, tenint en compte que la presència del núvol limita la visibilitat i pot posar en evident risc la navegació aèria. En concret, es van haver de quedar a terra els passatgers de dotze trajectes amb destinació a París, Cracòvia, Liverpool, Brussel·les, Londres, Palma de Mallorca i Bristol; i, des d'aquests punts, així com també des de Venècia, Meiningen i Almeria (que en aquest cas era una ruta d'Iberia), tampoc van enlairar-se dotze altres avions que anaven en sentit contrari i que, per tant, havien d'aterrar a la capital del Baix Camp.

Més nombre d'aterratges

L'aeroport de Reus va ser ahir l'únic de Catalunya que es va mantenir obert. En canvi, se'n van tancar vint d'arreu de l'Estat. Entre els quals a primera hora de la tarda es van veure obligats a adoptar aquesta mesura el de Barcelona-el Prat, el de Sabadell i el de Girona –tots ells gestionats per Aena–; mentre que el de Lleida-Alguaire, que és competència de la Generalitat, va ser un dels que ho va fer al matí. Ahir a última hora es desconeixia quan es tornaria a la normalitat, ja que una de les llengües del núvol de cendra cobria totalment el terç nord de l'Estat, afectant gairebé de ple el conjunt de Catalunya, malgrat que es preveia que durant la nit i la matinada s'anessin recuperant de mica en mica. Arreu de l'Estat, els altres aeroports que també van tancar de manera temporal van ser els de Santiago de Compostel·la, la Corunya, Vigo, Astúries, Santander, Burgos, Lleó, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Osca, Pamplona, la Rioja, Saragossa, Valladolid i Salamanca.

Aquesta complicada situació va desencadenar que les instal·lacions de Reus rebessin alguns dels avions que no van poder aterrar a la resta d'aeroports catalans, com el del Prat o Girona –hi van fer parada dos vols de Spanair, un de provinent de Copenhaguen cap a Barcelona i un altre que venia del Marroc i que anava a Palma; i dos de Ryanair amb destinació a Girona, si bé un havia sortit d'Alemanya i l'altre de Las Palmas de Gran Canària.

Busos a Girona i Barcelona

Tot plegat va originar més moviment de l'habitual entre els passatgers que van desembarcar a la capital del Baix Camp, que buscaven transports alternatius per poder arribar al lloc desitjat. Diversos autobusos facilitats per Ryanair van portar gratuïtament part dels perjudicats fins a Girona i Barcelona, mentre que altres ciutadans afectats van optar per avisar les famílies perquè els vinguessin a recollir. Va ser el cas d'alguns dels participants catalans en la cursa Nissan Titan Desert que venien del Marroc, i que durant el vol primer se'ls va informar que l'aterrament es duria a terme a València, si bé finalment va ser a Reus. Dos dels membres de l'expedició, Lluís Amat i Fèlix Pujol, que han passat cinc dies recorrent 478 quilòmetres pel desert amb bicicleta, explicaven que, tot i ser dels afortunats que van poder defugir l'espera, els seus familiars i amics els esperaven per donar-los una gran benvinguda a l'aeroport del Prat.

Els taxis cobren 250 euros fins a Barcelona i 150, a Girona

Alguns grups de turistes a qui els seus vols havien fet parada a Reus en no poder arribar al seu destí real van preguntar als taxistes quan costava el servei fins a Barcelona o a Girona. Van ser unes tarifes que els conductors van haver de repetir en diverses ocasions, i en què concretaven que el trajecte a la capital catalana sortia per 150 euros, i que fins a Girona, per 100 euros més. També va ser comú que fins a última hora fessin viatges més curts a Tarragona, Reus, Salou i Vila-seca, que, majoritàriament, van ser els municipis escollits pels passatgers que preferien pagar una altra nit d'hotel i evitar passar-la a la terminal. No va tenir paciència, en canvi, un jove del barri de Campclar de Tarragona que va anar directament a sol·licitar que li tornessin els diners del vol que havia pagat a Brussel·les, on anava a visitar la família. També en Joan, de Cunit, havia de viatjar a Londres a casa d'un familiar de la seva dona. La parella va conèixer la cancel·lació quan va arribar a l'aeroport, tot i que havien realitzat la facturació en línia tan sols unes hores abans.

Canvis per avui al matí

Una multitud de viatgers, a partir de dos quarts d'una del migdia, van anar desfilant ahir sense descans per la finestreta de Ryanair a l'aeroport de Reus per demanar informació sobre quan podrien agafar un altre vol cap a la seva destinació. Aquest era el cas d'una passatgera que, després d'haver passat tres dies de vacances al Camp, havia d'embarcar en un avió de tornada a Liverpool que estava programat a les 18.05 h, si bé va ser un dels dotze cancel·lats. En previsió que la situació millorés aquesta matinada passada, des de Ryanair li van canviar el vol per un altre d'avui, a les 9.50 h. Per acabar de gaudir de l'estada i no haver de recordar les últimes hores a la terminal a causa d'aquest contratemps, va pujar a un taxi, com altres, que la va portar a Reus, i va passar la nit allí en un hotel. A la mateixa cua, però a uns metres més enrere, hi havia un veí de Tarragona que acompanya el seu fill, que també es va quedar a terra: «Havia d'agafar un avió cap Mallorca, que és on vaig a treballar la temporada d'estiu. Com que avui no marxaré, dormiré a casa fins que acabi aquest col·lapse!», deia el noi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.