Un estudi alerta que Catalunya lidera l’excés d’ozó en l’aire a l’Estat
Ecologistes en Acció adverteix que se superen els llindars d’alerta per primer cop des del 2003
Un 85% de la població de l’Estat ha respirat el contaminant
Catalunya se situa al capdavant dels territoris més afectats per l’ozó troposfèric, segons l’últim informe d’Ecologistes en Acció. Un treball que analitza les dades recollides en 480 estacions de mesurament de tot el territori de l’Estat i que permet constatar que els catalans són els que van patir els nivells més elevats d’ozó, al costat dels veïns de la comunitat de Madrid.
L’ozó és el contaminant atmosfèric que afecta més població i territori. Segons l’informe, l’aire contaminat per ozó ha afectat un 85% de la població espanyola, uns 39,8 milions de persones i s’ha estès a un 90% del territori, uns 455.000 quilòmetres quadrats.
Coincidint amb les onades de calor de l’estiu s’han superat els llindars recomanats per l’OMS i en una dotzena de punts els llindars d’alerta concentrats a Catalunya, un fet que, segons l’informe de l’ONG, no es donava des del 2003. El manteniment de la contaminació per ozó és conseqüència d’un augment de la crema de combustibles fòssils, agreujat per l’augment de les temperatures pel canvi climàtic. Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, causa cada any entre 1.500 i 1.800 morts a l’Estat. Les persones més afectades són les nenes i els nens, les persones grans, les dones embarassades i els que tenen malalties cardiorespiratòries cròniques.
Ecologistes en Acció considera que no es dona una informació “adequada i ajustada” als ciutadans.
Protocols d’actuació
Poques ciutats disposen de protocols d’actuació i només Valladolid preveu i aplica mesures per limitar el trànsit quan se superen els nivells recomanats. Altres ciutats es limitaven a informar rutinàriament la població més sensible. Els plans de millora de la qualitat de l’aire per reduir la contaminació per ozó són, però, obligatoris per llei.
Des de l’entitat es recorda que deu comunitats autònomes, entre les quals hi ha Catalunya, continuen sense elaborar-los i reclamen al Ministeri per a la Transició Ecològica que abordi el pla estatal d’ozó compromès des de ja fa anys.
Segons l’ONG, més enllà de disminuir el trànsit motoritzat i d’altres mesures com ara el tancament de centrals tèrmiques de carbó, s’hauria de declarar una àrea de control d’emissions per a la mar Mediterrània, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i una moratòria per a les noves grans explotacions ramaderes intensives.