Llevantada devastadora
Una víctima mortal al Maresme i cinc desapareguts a la Conca de Barberà, a causa del temporal, i tres ferits per un tornado al Vallès Oriental
La tempesta és la pitjor que hi ha hagut al Camp de Tarragona en els últims 25 anys i ahir dimarts va ser el dia més plujós des de fa dècades a la majoria de zones de Catalunya
Una víctima mortal, cinc desapareguts, múltiples destrosses arreu del país, talls en carreteres i vies del tren i escoles tancades és el balanç provisional de la llevantada que entre la nit de dimarts i el migdia d’ahir dimecres va travessar Catalunya de sud a nord. La duresa de la tempesta es fa palesa en algunes dades, com ara que el riu Francolí va passar d’un cabal d’un metre cúbic per segon a 1.228 –10 vegades el de l’Ebre– en poques hores, que a les muntanyes de Prades van caure més de 200 litres per metre quadrat, també en poc temps, que a Arenys de Munt, per exemple, van arribar a ploure fins a 4 litres per minut, i que el temporal hauria estat acompanyat, almenys, per un tornado a Gualba, al Vallès Oriental, i dos episodis de vents molts forts, probablement dos esclafits, a Ventalló, a l’Alt Empordà i a Riells, a la Selva.
Les afectacions més importants van tenir lloc en desbordar-se el riu Francolí al llarg del seu pas per la comarca de la Conca de Barberà. En aquesta zona és on encara hi ha cinc persones desaparegudes. Dues d’elles, veïnes de Prades i de l’Espluga de Francolí, segurament anaven dins d’un cotxe que va desaparèixer en aquest municipi, un dels més afectats pels aiguats; dues més a Vilaverd, una mare i el seu fill, que vivien en un mobil home, i un camioner de nacionalitat belga. Els bombers van localitzar el cotxe i el camió, però a dins no hi havia cap cos. Les tasques de recerca es van suspendre cap a les vuit de la nit i es reiniciaran avui a les vuit del matí.
Els veïns de la comarca destacaven ahir que els aiguats havien estat molt pitjors que els històrics d’ara fa 25 anys, l’any 1994, que llavors, a banda d’afectar la Conca de Barberà o el Baix Camp, també van afectar tot el Camp de Tarragona. Els veïns de l’Espluga i també els de Montblanc van denunciar la quantitat de brutícia i arbres que havien baixat pel riu, les rieres i els torrents. De fet, torrents absolutament desbordats van inundar cases arreu de la comarca, però també al Baix Camp, com a Cambrils, les Garrigues, com a l’Albi, o l’Urgell.
Tot i ser la zona més afectada, l’única víctima mortal confirmada es va produir ahir al Maresme quan l’aigua va arrossegar un home de 70 anys que va sortir de casa, cap a les dues de la matinada, per intentar treure el seu cotxe de la riera d’Arenys de Munt. La força de l’aigua se’l va endur tot i l’intent de diferents veïns de treure’l del corrent. Al matí, el seu cos sense vida va ser localitzat a la platja de Caldes d’Estrach. Al Maresme, a banda de la pluja, el vent també va ser protagonista i les teulades que va arrencar de diferents indrets van provocar talls a la línia 1 de rodalies en afectar les seves catenàries. En tot cas, gran part de la línia a l’altura del Maresme es va fer en via única per la intensitat de la llevantada al mar.
Però, de fet, l’R-1 no va ser pas l’única línia de tren afectada. El temporal va obligar a tallar les línies de tren R13 i R14, entre Lleida i Tarragona, i l’R12 entre Bell-lloc i Mollerussa. A més, una locomotora d’un tren de mercaderies de l’empresa Captrain va descarrilar passat Vinaixa (Garrigues). Pel que fa a les carreteres, una multitud de les de la demarcació de Tarragona es van veure afectades, tot i que van anar recuperant la normalitat al llarg del dia. També es va haver de tallar l’N-II entre Mollerussa i Bell-lloc d’Urgell (Pla d’Urgell). Durant tot el dia, una cinquantena de trams de la Conca de Barberà, Garrigues, Baix Camp i Alt i Baix Empordà van estar tallats per la pluja.
Sense llum
El temporal també va provocar multitud de talls de llum arreu del país. De matinada, es va arribar al màxim d’abonats sense servei, 24.555, una xifra que va anar baixant al llarg del dia. A les tres del migdia encara hi havia, segons fonts d’Endesa, uns 16.000 abonats sense llum, la majoria a les comarques de la Selva, el Baix Camp i la Conca de Barberà, i, en menys grau, al Vallès Oriental,
El telèfon d’emergències 112 va rebre 3.560 trucades pels efectes de la llevantada fins ahir a les sis de la tarda. Per comarques, un 14% provenien del Baix Camp; un 10%, del Vallès Occidental; un 7,3%, del Maresme; un 7%, de l’Alt Empordà, i un 6,7%, del Tarragonès. Per municipis, encapçala la llista Barcelona, amb 155 trucades, seguida de Cambrils, amb 151, i Reus, amb 150. També destaquen els avisos de Terrassa, 142, on es va inundar el tram sud de la rambla d’Ègara, Tarragona, 104 i Mollerussa, 101. Els bombers també van fer més de 2.000 serveis.
Pel que fa a les escoles, la llevantada va obligar a tancar una vintena de centres d’educació públics a les demarcacions de Lleida, Tarragona i Girona i a suspendre més de trenta rutes de transport escolar, sobretot a les comarques lleidatanes. De fet, la majoria de les línies escolars anul·lades van afectar el Pla d’Urgell.
Ferits per un tornado
Un dels fenòmens provocats per aquesta llevantada ha estat un tornado que va afectar, de matinada, el càmping Aqua Alba de Gualba. Els forts vents van destrossar bungalous i van fer caure arbres. Tres persones van resultar ferides i els bombers no van permetre que ningú hi passés la nit. A les comarques de Barcelona, també destaquen els desallotjaments a Barcelona i Sabadell després que apareguessin esquerdes en dos edificis. A més, part d’una passarel·la sobre el Ter a Manlleu també va cedir, sense causar ferits.
El president de la Generalitat, Quim Torra, va visitar ahir diferents zones afectades pels aiguats, a les comarques tarragonines. Des d’allà, i després de lamentar els fets i agrair l’esforç dels equips d’emergència, Torra va anunciar que la Generalitat declarava un dia de dol, avui, i convocava un minut de silenci, a les onze del matí, per les víctimes.
LES XIFRES
El dia més plujós des de fa dècades
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va explicar ahir que en el conjunt del país dimarts va ser el dia més plujós de les últimes dècades, fins al punt que un 25% de les estacions automàtiques de la xarxa van superar els 100 litres per metre quadrat. De fet, la imatge que il·lustra aquesta peça és una captura del radar a les 01.18 h de la matinada, on es veu que plovia a tot Catalunya. Pel que fa a les dades de l’SMC, cinc de les 20 estacions de control amb més de 25 anys de dades van superar ahir dimarts el dia més plujós de la seva sèrie. Al Pla d’Urgell, les Garrigues, sud de la Noguera i est del Segrià no hi ha cap precedent d’un dia tan plujós com el d’ahir com a mínim en l’últim mig segle, segons dades d’estacions manuals que es remunten 40 o 50 anys enrere. En general, al voltant de les muntanyes de Prades (a les comarques del Baix Camp, la Conca de Barberà i del Priorat) caldria remuntar-se fins al 10 d’octubre del 1994 per trobar una precipitació diària semblant, o en alguns casos clarament superior.
D’altra banda, el gran dèficit pluviomètric d’aquest 2019 s’ha vist sobtadament pal·liat en alguns sectors, fins al punt que en algunes localitats es va acumular més pluja al llarg d’ahir dimarts que no pas la que s’havia recollit en tot aquest any, com ara a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) o a Vinyols i els Arcs (Baix Camp).