Recuperen el cos d’un soldat enterrat en una fossa comuna
Les restes de Tomàs Verdaguer Roqué es van lliurar ahir a la seva família, a Sant Joan de les Abadesses
La família va rebre ahir a Sant Joan de les Abadesses les restes de Tomàs Verdaguer Roqué, soldat republicà nascut en aquest municipi ripollès, mort als 34 anys al front del Segre al final de la Guerra Civil, i que va ser enterrat en la fossa comuna del Soleràs (Garrigues). La recuperació del cos s’ha portat a terme en el marc del Pla de Fosses, que està en marxa des del gener del 2017, coordinat pel Departament de Justícia, a través de la direcció general de Memòria Democràtica. “El meu avi era un pagès, no era un home marcat políticament; va anar al front perquè li va tocar”, va explicar ahir a ACN el seu net, Xavier Verdaguer, que va ser l’encarregat de rebre les despulles acompanyat de la seva germana, Rosa. En el moment en què va anar al front, Tomàs Verdaguer tenia una dona, un fill de nou anys i una filla, i vivien al mas conegut com can Ramon de la Pera. En l’acte, celebrat a l’ajuntament, hi van prendre part també la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, i l’alcalde, Ramon Roqué.
A l’avi de Xavier i Rosa Verdaguer, en ser ferit al cap, el van traslladar a un dels hospitals de campanya del Soleràs. Un cop mort, va ser enterrat a la fossa comuna del cementiri vell d’aquell poble lleidatà. Ara, 81 anys després, podrà ser enterrat per la seva família a Sant Joan de les Abadesses.
La fossa més gran
La fossa del Soleràs es va obrir el 2017. Els arqueòlegs hi van trobar 146 cossos, fet que la converteix en la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya pel que fa al nombre de persones localitzades. Tomàs Verdaguer Roqué és la vuitena víctima identificada en aquest indret a través del programa d’identificació genètica. I els treballs continuen desenvolupant-se, amb l’objectiu d’aconseguir identificar més restes.