Innovaran en l’educació a Girona Est a partir del teatre
Les escoles gironines Font de la Pólvora, Vila-roja i Sagrada Família participen en un projecte de tres anys liderat per la Fundació Catalunya-La Pedrera i amb el suport de Temporada Alta
Tres escoles de Girona Est participen des d’aquest curs en un projecte de millora educativa a partir de la integració del teatre com a eix vertebrador de l’aprenentatge. En concret, són les escoles Font de la Pólvora, Vila-roja i Sagrada Família les que incorporaran durant tres cursos estratègies de les arts escèniques a la seva metodologia. Es tracta d’una nova edició del projecte Escoles Tàndem que organitza la Fundació Catalunya-La Pedrera des del 2011 –a Salt fa un any que està en funcionament a l’institut Sunyer–, basat en la col·laboració entre un centre educatiu i una institució de referència. En aquest cas la institució és la Fundació La Ciutat Invisible - Temporada Alta, i suposa “un triple salt mortal” –en paraules de la directora general de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Marta Lacambra– perquè s’ha decidit incloure-hi tres centres alhora, cosa que fa que la inversió global sigui de 225.000 euros.
Calendari
El coordinador del projecte, Alejandro Santaflorentina, va explicar ahir en la presentació, segons recull l’agència ACN, que durant la primera meitat d’aquest curs els professors de les escoles estan treballant amb els experts per veure com es poden millorar els mètodes educatius a partir del teatre. Alhora durant aquest primer trimestre es posarà “l’orella” a cada centre per poder analitzar la situació que es viu a cada escola. A partir del segon es començarà a treballar “cap on volen caminar” per tal de marcar els primers objectius durant el final del primer curs. Serà a partir del segon any que es començarà a veure com els professionals del món de les arts i els professors de les tres escoles han modificat els seus mètodes i classes. Una de les possibilitats creatives podria ser començar les classes amb alguna dinàmica per tal de captar l’atenció dels nens.
Opinió de les escoles
La directora de l’escola Font de la Pólvora, Pilar Marco, va remarcar que els seus alumnes molts cops “tenen dificultat d’aprenentatge” però que tenen un “potencial creatiu i artístic” molt gran. Per això, creu que el seu principal repte és veure com es pot activar aquest potencial creatiu per superar les dificultats en l’aprenentatge. Per la seva banda, la directora de l’escola Sagrada Família, Susana Berengena, va assenyalar que les jornades de formació els estan “fent reflexionar, pensar diferent” i que aquests canvis des del punt de vista personal es reflectiran també en la manera d’ensenyar.
En la presentació es va destacar que la idea és “implicar les famílies” i convidar-les amb els alumnes al teatre. També volen “revertir la situació” que hi ha al sector Est, en què molts pares decideixen portar els nens a altres centres de la ciutat.