La pluja resta visitants a l'exposició de flors de Girona però es mantenen les cues als espais més tradicionals
El Barri Vell s'omple de paraigües en una edició passada per aigua
El mal temps d'aquesta setmana està provocant que la mostra floral de Girona rebi menys visitants que de costum, però tot i així al Barri Vell s'hi continuen veient dia rere dia milers de persones que es passegen interessades a descobrir els muntatges del Girona, Temps de Flors de l'any 2010. Entre setmana, molts dels visitants són de grups amb viatge organitzat o grups d'estudiants que, malgrat la pluja, mantenen el recorregut pels diversos patis i jardins oberts al públic. La regidora Isabel Salamaña admetia ahir que la pluja «resta visitants, però en molts llocs s'hi mantenen les cues». Els organitzadors asseguren que els muntatges estan aguantant, per bé que algun s'ha hagut de reconstruir.
L'inici de la pluja, ahir al migdia, va suposar que a causa del gran nombre de persones amb paraigua en espais estrets com ara el carrer de la Força, s'hi generessin embussos. Alguns grups van optar per refugiar-se a les voltes de la plaça del Vi o la plaça Independència, sobretot durant els ruixats més intensos que hi va haver a última hora del matí. Molts buscaven botigues per comprar-hi un paraigua que els permetés seguir la visita a Girona pels diversos espais oberts durant la setmana. Les pluges sembla que es repetiran alguns dies més.
Els que han fet història
david marcaMaria Cobarsí havia començat, l'any 1954, una incipient preexposició de flors, a diversos locals i carrers de la ciutat. Va ser el 1958, a Sant Pere de Galligants, on va començar l'exposició com a tal. A part de les institucions, els primers que van donar suport a la mostra van ser les senyores Farreras, Pinós, Franquet, Puig, Claret, Llobet, Bachs i les floristeries Perpinyà, Baró i Martinoy. Els anys setanta, s'hi van incorporar Carme Gimferrer, Assumpció Plana, Anita Claret i Josep Tarrés, i les llavors nenes Margarida Pla i Anna Figa. Per l'Ajuntament, Eulogi Bordas, aparellador, i Francesc Carreras, cap de jardiners. David Marca, col·laborador des del 1966, el 1979 va institucionalitzar l'exposició creant l'associació Amics de les Flors. Nomenat president, la va expansionar amb un màrqueting geogràficament progressiu, passant de l'àmbit local al nacional i, més endavant, a l'internacional.
A partir del 1982, traslladada l'exposició a Sant Domènec, una nova lleva va accedir a la realització. Van ser: Assumpció Nicolazzi, Rosa Sais, Maria Àngels Perpinyà, Montse Galí, Anna Camps, Raquel Domínguez, Mercè Martí i d'altres. El 1992, insaculats de Sant Domènec, l'Ajuntament es va encarregar de l'exposició. S'han incorporat des de llavors un sens fi d'escoles florals, aficionats, professionals i col·laboradors, però les persones citades són les que han fet història. Les que queden amb vida es resisteixen a deixar-ho. S'entén prou bé. Sols l'altruisme, el desinterès i l'amor a les flors i a Girona han promogut la gesta.
Noves tecnologies
Una de les novetats de l'exposició de flors d'aquest any és el sistema batejat amb el nom d'E-flors. Un sistema desenvolupat pel grup de comunicacions i sistemes distribuïts de la Universitat de Girona, que permet obtenir informació addicional dels diversos espais de la mostra a través d'un dispositiu de telèfon mòbil. Ha de ser, però, un telèfon que disposi de connexió a internet, càmera i sistema GPS, ja que un cop al lloc detecta en quin punt es troba el ciutadà i se li ofereix la possibilitat de veure vídeos de la manera com s'ha muntat l'espai, quina actuació s'hi ha fet o qui n'és l'autor o autors, entre altres informacions. És una experiència pilot que es vol mantenir en edicions futures i que també podria tenir la seva versió a partir d'una plana web, tot plegat amb l'objectiu de donar més informació als visitants de Girona, Temps de Flors.
Vint-i-vuit premiats
El concurs Girona Temps de Flors 2010 ja té els 28 premiats. El premi especial s'ha atorgat al Gremi de Floristes de Girona. Pel que fa al ram de roses, Àngels Valentí ha obtingut el primer premi; Teresa Garcia, el segon; i Maria Teixidor, el tercer. Pel ram de flors Loreto Solà, Carla Magin i Isabel Nierga són les premiades. Llúcia López, la família Saura i la Paquita Camps han guanyat en l'apartat de rosa individual. En cactus, Rosa Gimpera, Francesc Palma i Josep Duran han obtingut el primer, segon i tercer premis, respectivament. En azalees i rododendres, els premis han estat per Antònia Garcia, Jaume Vallmajó i Glòria Dilmé. En les orquidàcies, Rosa Puigdemont i Carla Magin; i en bonsais la distinció ha estat per a Xavier Blanch. En infantils, Dúnia Masó, i l'accèssit per a Maria Balló. Els premis s'entreguen diumenge a les 7 al Pou Rodó.