Societat

Societat

Les dones de Sils no s’hi resignen

Una jornada en aquest municipi contra la violència masclista, celebrada ahir, va incloure tallers per protegir-se de les agressions

El dia contra la violència masclista es va commemorar ahir a Sils amb un programa que no es va limitar a retre un homenatge a les víctimes i a conscienciar la societat sobre aquesta xacra, sinó que també es van donar eines per passar a l’acció. Les organitzadores –el grup local del Moviment Democràtic de Dones– van muntar un taller d’autoprotecció, a càrrec d’especialistes en tècniques en autodefensa, i una demostració de gossos ensinistrats per protegir dones en una possible agressió. Això últim va cridar especialment l’atenció, probablement perquè és un recurs poc utilitzat i, per tant, força desconegut. En Lótar, un dòberman molt manyac però alhora amb molt de caràcter, va ser el protagonista de l’escenificació d’un intent d’atac a la seva mestressa, a càrrec d’ensinistradors del centre caní K-ssà. El gos –ens explica Camino Villamuera, presidenta de l’Associació Moritz, entitat de Sils dedicada a aquests tipus d’ensinistraments i d’altres de caire terapèutic per a la gent gran– només accepta ordres de la dona i, quan aquesta li ho ordena, marca un perímetre al qual impedeix entrar l’agressor. Si convé, la dona pot anar un pas més enllà, posant un morrió al gos perquè aquest impacti contra l’atacant, immobilitzant-lo. “Això facilita un temps a la víctima per demanar ajuda”, explica Villamuera.

En la jornada, feta davant de l’ajuntament, també van ensenyar a treballar l’autocontrol del cos, van elaborar un mural amb reflexions sobre la violència vers les dones i va tenir lloc un taller per parlar dels micromasclismes. Finalment, van bastir una cadena humana. Les participant duien una samarreta amb una lletra diferent cadascuna, per acabar construint la frase “Volem Sils lliure de violències masclistes”. També es va llegir un manifest. De fons, a la façana de l’ajuntament, s’hi podien llegir els noms de les 101 víctimes per aquesta causa aquest any a l’Estat espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia