ROMÀ MONREAL
NOU PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS (FAV) DE GIRONA
“Vull crear un parlament ciutadà per dur la iniciativa”
El nou president de la FAV té com a prioritat la seguretat, amb una aposta per la instal·lació de càmeres, i els talls de llum
Defensa que la reforma dels comptes participatius ha de fomentar la competència de projectes repartits per tot el barri
Intentarà afegir més associacions a la FAV, que ara n’aplega poc més de la meitat
Arquitecte amb molt d’esperit veïnal
Romà Monreal, de 68 anys, és arquitecte superior i no pensa encara en la jubilació. Persona molt activa, ha estat sempre vinculat al món associatiu i veïnal com a president de diverses comunitats i també de l’AMPA. És president de l’Associació de Veïns de Palau-sacosta des que es va crear l’entitat, fa set anys i un mes. Tot i que oficialment el càrrec s’hauria de renovar cada dos anys, ell explica que dimiteix cada any per revalidar la confiança. Després d’entrar a la junta de la FAV, fa quatre anys, com a tresorer, ha fet el pas de presentar-se a la presidència i ha guanyat el seu predecessor per 8 vots a 4.
Crec que la ciutadania ha de portar la iniciativa i els polítics, estar al nostre servei
Per què ha decidit, després de quatre anys com a tresorer, presentar-se i disputar la presidència a Josep M. Castanyer, en el càrrec des del 2008?
Per posar una marxa més a l’hora de portar la iniciativa. Crec que la ciutadania ha de portar la iniciativa en tot i que el polític ha d’estar al nostre servei, cosa que només diuen en època d’eleccions.
I com ho vol fer?
A la llarga vull fer un parlament ciutadà en què es toquin tots els temes, en profunditat i amb seriositat. Jo vaig estar en el projecte Enterhub i hi vaig aprendre moltíssim, perquè hi havia representants de col·legis i entitats de la societat i cap partit. Em va encantar l’esperit i és el que jo vull. La idea és que la FAV seria una primera corona; els presidents de la cambra, de diversos col·legis professionals, gremis i entitats, serien la segona, i després, en la tercera, hi hauria més les entitats concretes del tema que es tracti. Hi aniríem tractant temes i buscant consensos per dur-los a l’alcaldessa per tal de treballar tots junts per l’interès general.
És a dir, fer propostes en clau ciutadana.
Sí, es tracta de canviar el xip. La gent va darrere dels polítics. Ho hem de fer al revés. La ciutadania ha de treballar el tema i la diagnosi i buscar el consens general. No pot ser que l’alcaldessa perdi el temps reunint-se un dia amb un i un dia amb l’altre, no, li donem la feina feta: hem estudiat el tema i hem arribat a aquestes conclusions.
Amb qui compta en la nova junta de la FAV?
Un equip molt potent. El vicepresident serà Pep Fortià, de l’associació de Carme-Vista Alegre, que també és arquitecte. I l’exregidor socialista Manuel Martín també s’hi afegirà. Sé que hi ha el perill de caure en la possibilitat de ser massa tecnòcrates. El tresorer serà Jorge Ruiz, de Vila-roja, i la secretària, Dolors Estañol, de Montilivi. Gent de confiança amb qui fa temps que treballo.
Quins són els temes prioritaris en què vol incidir la nova FAV?
Hi ha dos temes principals. D’una banda, la seguretat. Volem càmeres per tot arreu. L’alcaldessa em diu que afecta el dret a la intimitat. I jo li dic: “Tu entres en un supermercat i t’estan gravant, entres a l’estació de trens i t’estan gravant, entres al banc i t’estan gravant... Hi ha càmeres de seguretat per tot arreu, el teu mòbil t’està dient sempre el que fas i on vas...” Dret a la intimitat? No ens tracteu com nens petits, som gent seriosa i responsable!
I l’altre tema?
Els talls de llum. Ja ho vaig tractar en una comissió amb les associacions de Torre Gironella i Vila-roja. I també em vaig reunir amb el director territorial d’Empresa, Josep Polanco, i tècnics. Hi va haver un clima molt positiu i vaig demanar una altra reunió amb Endesa, la federació i ells, tots junts, per buscar el diàleg positiu per avançar pel bé de la ciutat. A nosaltres el que ens interessa no és criticar, anar amb pancartes o a la premsa, sinó que volem solucionar, tractar el tema. I quan estigui clar, explicar-ho a la gent.
L’any que ve s’han de reformar els pressupostos participatius. Quins canvis defensa la FAV que s’han de fer?
Jo defenso sobretot dos punts importants per afavorir la participació, perquè no pot ser que sigui d’un 6% o un 8%. D’una banda, s’han de presentar cinc projectes per barri, el màxim, i repartits per tota l’àrea del barri perquè tota la gent se senti identificada amb algun projecte. De l’altra, no pot ser que en la meitat dels barris la suma de totes les propostes sigui la quantitat destinada al barri. Això s’ha d’abolir, perquè la gent diu que no cal votar perquè ja està guanyat. I en això no hi ha autocrítica.
A la FAV només hi ha quinze de la trentena d’associacions de veïns de la ciutat...
En som algunes més. N’hi ha que venen intermitentment i també n’hi ha algunes amb problemes econòmics que no tenen al dia la quota i per això no podien votar.
En tot cas, intentarà que s’hi afegeixi la resta i ser-hi totes?
Ser-hi totes és impossible. Sí que tinc intenció d’anar a tots els barris i intentar que en vinguin més.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.