L’Oncolliga estén el servei d’estètica oncològica
El programa, que inicialment s’oferia a Girona i Olot, s’obre a tota la demarcació
Actualment està disponible també als hospitals comarcals de Palamós, Campdevànol, Blanes i Figueres
El servei d’estètica oncològica integral de la Fundació Oncolliga Girona ja està disponible a tota la demarcació de Girona. Un any i mig després de la seva posada en marxa a Girona i Olot, el servei s’ha pogut estendre a la resta d’hospitals comarcals gràcies als diners recaptats en les últimes dues edicions de l’Oncobike, la cursa solidària de BTT que se celebra a l’octubre a la Vall del Llémena.
Pal·liar els efectes
El servei d’estètica oncològica integral té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones. La toxicitat de la pell, les mucoses seques –bucals, vaginals, entre altres–, la hipersensibilitat al sol, l’acne o la coïssor, són alguns d’aquests efectes secundaris. Tots ells són transitoris, però molt molestos, i l’objectiu d’aquest servei és minimitzar-los per tal que el malalt guanyi qualitat de vida i benestar i, de retruc, millori el seu estat anímic. El servei consta de sis sessions d’una hora de durada, amb periodicitat mensual i totalment gratuïtes.
En una primera fase, el maig del 2018, el programa es va implementar a la seu d’Oncolliga a Girona i a l’Hospital d’Olot i en el darrer trimestre d’aquest any s’ha anat estenent també a Palamós, Campdevànol, Blanes i Figueres, a través de convenis amb els diferents hospitals comarcals. El programa va a càrrec de Núria Izquierdo, especialista en estètica oncològica, que es desplaça fins als diferents centres sanitaris de manera periòdica, en alguns casos un cop per setmana i en altres cada quinze dies.
Donatius de l’Oncobike
El servei d’estètica oncològica integral es finança amb els donatius recaptats a l’Oncobike, la cursa de BTT per equips que l’Oncolliga organitza amb la col·laboració del Club Ciclista Sant Gregori, l’associació Cingles de la Llémena i els ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall del Llémena. La cursa va néixer l’any 2016 i en les dues primeres edicions els diners recollits es van destinar a reformar i actualitzar els dos pisos que s’utilitzen com a llar residència per a malalts de càncer i familiars. Un cop complert aquest objectiu, es va decidir que l’Oncobike seria la font de finançament del nou servei d’estètica oncològica. El 2018 s’hi van poder destinar 36.443 euros i el 2019, 50.088.
La Fundació Privada Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica, Oncolliga, es va constituir el desembre de 2003 i té per finalitat l’atenció psicosocial a la persona diagnosticada d’una malaltia oncològica i a la seva família durant tot el procés de la malaltia. L’entitat també realitza activitats de divulgació, prevenció i rehabilitació.