Comencen els treballs per transvasar l’òxid d’etilè del tanc afectat d’Iqoxe
Bombers espera finalitzar l’operació aquest dijous i desactivar la fase d’emergència del Plaseqcat
Les empreses del voltant afectades per l’explosió tornen a l’activitat
Els treballs per transvasar l’òxid d’etilè del tanc afectat per l’explosió a l’empresa Iqoxe de la Canonja han començat aquest dijous al matí. Bombers ha explicat que espera finalitzar l’operació aquest dijous, fet que permetria desactivar la fase d’emergència del Plaseqcat. Aquest dimecres Bombers va començar les maniobres per connectar la mànega a la cisterna afectada i durant el matí d’aquest dijous es confia en iniciar el procés amb l’arribada de la maquinària facilitada per la companyia. Són 75 tones d’òxid d’etilè, barrejat amb el producte que van llençar els bombers durant quasi 24 hores per extingir l’incendi. El material es portarà a un gestor de residus per destruir-lo amb seguretat i també s’han portat mostres a analitzar.
Torna l’activitat
Les empreses del voltant d’Iqoxe afectades per l’explosió han tornat aquest dijous a l’activitat. Segons ha explicat el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, es tracta de les companyies que es trobaven en la “zona tèbia” a causa de la deflagració. “Tan sols es restringeix l’activitat a l’empresa afectada”, ha indicat.
Preguntat per la inquietud del Govern sobre la seguretat a les empreses químiques després del quart accident greu en nou mesos, ha expressat que “la preocupació sempre hi és”. Per Peris, la prioritat ara és tancar la fase d’emergència del Plaseqcat, “i centrar-nos en els ferits i les persones afectades”. Sobre el treballador ingressat a la Vall d’Hebron, el delegat ha indicat que continua en estat molt greu.
A poc a poc doncs, totes van recuperant la normalitat, si bé “unes poques” ho fan a un ritme més lent perquè estan avaluant possibles danys estructurals a causa de la deflagració. La majoria tan sols han registrat danys materials lleus, com vidres de finestres, tanques o càmeres de seguretat, han concretat des de l’AEQT.
Tan sols una companyia, Nitricomax, no reprendrà l’activitat a ple rendiment. La causa és que ja tenia prevista una aturada tècnica de manteniment per aquest cap de setmana. En haver-se produït l’explosió i haver hagut d’aturar la producció, els responsables de la companyia han decidit no reiniciar l’activitat per tan sols dos dies, sinó que han preferit començar tot el procés d’aturada.
Preguntat per la inquietud del Govern sobre la seguretat a les empreses químiques després del quart accident greu en nou mesos, Òscar Peris ha expressat que “la preocupació sempre hi és”. “Ens fa mantenir alerta a tothom, també a les pròpies companyies, que són les primeres en no tenir accidents”, ha manifestat el delegat del Govern al Camp de Tarragona.
Peris també ha revelat que l’Agència Catalana de l’Aigua ha fet un informe que ha determinat que no hi ha hagut cap contaminació a l’aigua a causa de l’explosió, ni al riu Francolí ni al Port de Tarragona.