Societat

Neu, pluja i sobretot ventada

Les comarques del Maresme i la Terra Alta, les més afectades pel temporal de vent i per les nevades

L’onatge causa estralls a la Costa Brava, on a Begur es registra l’onada més alta: 12 metres

La borrasca Glòria, l’excepcional temporal de vent i neu que encara durarà tot el dia d’avui, va afectar ahir tot el país però sobretot les comarques del Maresme, pel vent i les onades, i la Terra Alta, per la neu. Fins a les deu de la nit, els Bombers van haver de fer 2.069 serveis. Avui a la majoria de poblacions del Maresme estaran tancats els centres educatius: escoles bressol, de primària, de secundària i d’adults. Protecció Civil recomana no fer activitats a l’aire lliure a les comarques de Barcelona i Girona i la Catalunya Central.

El Maresme va viure immers en un temporal de vent que en molts casos va superar els 100 km/h (com a Cabrils, on va bufar a 116 km/h, la ventada més forta dels darrers 13 anys) i un temporal de mar que va desfer totes les platges amb onades de fins a 5 metres. Molts municipis (Canet de Mar i Mataró, els primers), per por de la caiguda d’arbres i de mobiliari urbà, van decidir tancar els centres educatius, poliesportius i altres instal·lacions ja a mig matí i fins dimecres. A la tarda les escoles de 15 municipis no van impartir activitat lectiva, segons va informar Educació, cosa que va afectar 34.334 alumnes. A la Terra Alta ahir també es van paralitzar les classes però per la neu, perquè ja de bon matí la nevada va impedir el transport escolar. Localitats com Gandesa des de primera hora van quedar cobertes de neu i a punts com Horta de Sant Joan, que és a 488 metres sobre el nivell del mar, la neu va arribar als 11 centímetres de gruix. Més excepcional va ser la nevada al massís dels Ports (a 1.000 metres d’altura), on es van acumular 28 centímetres de neu. També va nevar a Tivissa (Ribera d’Ebre), Roquetes (Baix Ebre) i Falset (Priorat).

El Servei Català de Trànsit (SCT) va demanar moltíssima precaució si se circulava per la T-334 d’Horta de Sant Joan a Bot i per la TV-3531 de Gandesa a Bot, dues vies afectades pel gel i la neu. Una altra carretera, aquesta del Berguedà, la BV-4024 de Guardiola de Berguedà al coll de Pal, va quedar tallada però en aquest cas va ser per culpa del vent. La neu va anar pujant i va prendre a la Granadella (Garrigues), Castellcir i Moià (Moianès), Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), Espolla (Alt Empordà), Pujalt (Anoia), Espinelves (Osona), Camprodon i Sant Pau de Segúries (Ripollès).

Avui a les escoles de la majoria de municipis del Maresme no hi haurà classe i es calcula que seran 55.417 els alumnes que s’hauran de quedar a casa. A la resta de Catalunya altres municipis també han decidit suspendre les classes d’avui: tancaran tots els centres de Sant Adrià de Besòs (on la mesura afecta 4.800 alumnes), alguns centres de l’Hospitalet de Llobregat i un de Cornellà. A la resta de Catalunya s’anirà decidint sobre la marxa.

La Renfe punxa

Com no podia ser d’una altra manera, la xarxa viària i els trens de la Renfe també van quedar afectats pel mal temps. Els trens de l’R1, els que segueixen la línia de la costa de Blanes a Barcelona, van anar malament tot el dia des que a primera hora del matí una placa metàl·lica va caure sobre la via a Mataró. Això va fer que en el tram Mataró-Vilassar els trens circulessin pràcticament tot el dia per una sola línia amb els consegüents retards. El servei es va agreujar a mitja tarda quan arran del risc de caiguda d’una palmera sobre la zona de vies, els Bombers van demanar la interrupció del servei entre Badalona i Montgat.

També van anar malament els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). El vent va provocar la caiguda d’un arbre a les vies de la línia S2 al pas per la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès, que va tenir retards tot el matí causant angoixa a molts estudiants, que precisament tenen exàmens.

Comarques de Girona

A les comarques gironines era perillós acostar-se a primera línia de mar i, de fet, va ser a Begur, al cap de Begur, on es va registrar l’onada més gran de tot el país: de 12 metres d’alçada. Al Baix Empordà la borrasca va començar a manifestar-se amb ratxes de fort vent de gregal, que van arribar a 76 km/h a Palafrugell, però des de primera hora del matí fins al vespre no va parar de ploure, amb una intensitat moderada però amb unes temperatures diürnes gèlides, de només 4 graus arran de costa, que van fer que la neu també caigués en cotes a partir dels 350 metres al massís de les Gavarres, a Romanyà i el puig d’Arques. Sense estralls greus, l’efecte més visible del temporal va ser el fort onatge, que va fer tancar preventivament els passejos marítims de Sant Antoni de Calonge i Platja d’Aro, i els accessos als camins de ronda a Sant Feliu de Guíxols. Les onades, virulentes, van arribar també fins al passeig marítim de Tamariu, però el fet que la pressió atmosfèrica fos elevada –amb un nivell del mar inferior– va evitar mals majors.

A l’Alt Empordà, la llevantada es va manifestar sobretot en espectaculars imatges de mar desfeta a tot el litoral que va obligar a prohibir l’accés a les àrees més properes a les ones: des de les ribes de Cadaqués fins a molls i espigons de Llançà, Roses i l’Escala. En alguns d’aquest punts es van arribar a observar ones de fins a 6 i 7 metres i registres de precipitacions de prop de 300 ml. En canvi la neu no va arribar a prendre gaire tot i alguns flocs i enfarinades que es van produir al llarg del matí i fins al migdia en alguns punts de l’Albera, serra de Verdera, el Pení de Roses, Sant Pere de Roda, i fins a prop de Cadaqués, on els participants en l’Aplec de Sant Sebastià van presenciar alguns flocs. D’altra banda, l’Ajuntament de Figueres va activar ahir el protocol d’acollida de persones sense sostre per la pertorbació que portarà baixes temperatures, fort vent, pluja i neu. En vista de les alertes meteorològiques es va habilitar el centre social Joaquim Vallmajó per acollir i atendre totes les persones vulnerables i evitar que passin la nit al ras.

A la Selva, va nevar en punts de la comarca com ara Sant Hilari Sacalm, on a partir de migdia hi va haver serveis mínims de professorat als centres escolars, i a Espinelves. Entre altres afectacions, la llevantada va provocar que a Blanes se suspenguessin les activitats a l’aire lliure al migdia i que a Lloret es tanquessin els accessos als camins de ronda i als jardins de Santa Clotilde al matí i al passeig marítim al migdia.

Pel que fa al Ripollès, on avui es preveu que el transport escolar pugui funcionar amb normalitat, el Consell Comarcal va avançar ahir la tornada de tres línies de la comarca, totes de l’escola d’educació especial Ramon Surinach de Ripoll. La resta es van dur a terme sense problemes, només amb petits retards a algunes de la vall de Camprodon. I és que, precisament, aquesta nevada va afectar a primera hora del matí indrets com Molló i Setcases i diversos punts de la vall de Ribes. No es van registrar problemes, tot i que en molts moments les ventades eren fortes.

Tanquen estacions

Sí que van tancar portes l’estació d’esquí de Vallter 2000, que anunciava forts vents i risc d’allaus, i, a la tarda, Vall de Núria, en aquest cas, per la previsió de l’acumulació de gruixos de més de 2 metres de neu nova. A l’hora de tancar aquesta edició, estava previst que la nevada s’intensifiqués a cotes relativament baixes del Ripollès i la Garrotxa i s’havia tancat l’accés dels vehicles de més de 12 tones pels túnels de Bracons.

A la ciutat de Girona no hi va haver incidències. L’Ajuntament va realitzar dues reunions d’urgència per seguir la situació però va decidir continuar en fase d’alerta i no entrar en emergència. El consistori, això sí, va decidir fer un seguiment específic de les persones especialment vulnerables. La regidora de Drets Socials, Núria Pi, va explicar que, en concret, s’havia demanat a la policia municipal detectar casos de persones dormint al carrer per tal de derivar-les a l’antiga seu de la UNED –oberta a l’hivern per acollir a la nit els sensesostre– i la Sopa, on de manera excepcional aquests dies “no es dirà que no a ningú per dormir, si cal posant matalassos a terra”. El mateix es va decidir en el cas de l’alberg de joventut, que es va decidir obrir a la nit perquè els joves no acompanyats que hi van a menjar hi poguessin dormir si volien.

A Barcelona es va activar el pla bàsic d’emergència per mal estat de la mar i es va prohibir l’accés a la sorra de les platges. També a Badalona es va tancar el pont del petroli, ja que les onades li passaven pel damunt. Protecció Civil tant al Barcelonès com al Maresme va demanar als municipis que suspenguessin totes les activitats a l’aire lliure fins avui.

El fortíssim vent –a l’Observatori Fabra de Barcelona es van registrar durant el matí d’ahir cops de 104 km/h, els més forts dels últim 8 anys – va fer que ahir no sortís la flota pesquera de la majoria de poblacions del litoral, com la de Blanes o Badalona. L’onatge va ser impressionant, amb onades d’entre 5 i 7 metres davant la costa de Sitges, al Garraf, que va causar destrosses a les platges, que les van tancar. El fort onatge va fer malbé els desguassos de les dutxes de les platges i a la platja de l’Estanyol els rentapeus i els bancs estan afectats perquè la mala mar els ha desplaçat del seu lloc. El camí de la platja de Grills, des de la guingueta de l’Hola fins a l’antiga discoteca Atlàntida, va quedar tallat i les onades van arribar al camp de golf. El vent va fer estralls a tot el país, va fer caure moltes branques a terra, va tombar moltes tanques, d’obres per exemple, o les que envolten l’Institut La Bastida de Santa Coloma de Gramenet, i va fer volar mobiliari urbà, pots de les escombraries i altres objectes.

Ferits

Un total de 21 persones van haver de ser ateses en diversos centres sanitaris al llarg del dia d’ahir a causa de les fortes ràfegues de vent que bufaven a Catalunya. Segons va informar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), la major part de les persones ateses (per la caiguda d’objectes sobre els transeünts o vehicles, accidents de trànsit i la caiguda d’alguna persona a la via pública) van ser traslladades a centres hospitalaris i una persona de Cornellà està en estat greu per contusió.

El Servei Català de Trànsit (SCT), en vista d’una previsió meteorològica adversa de neu, pluja i vent, va decretar ahir la restricció de la circulació de vehicles pesants de més de més 12 tones per la C-25 entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma Farners i a la C-17 a la zona de la Catalunya Interior. Això fins avui. D’altra banda, ahir van caldre cadenes –i és possible que avui les carreteres continuïn igual– a la T-330 d’Arnes a Prat de Comte.

Quatre morts a l’Estat

A la resta de l’Estat la borrasca va fer estralls i es van comptabilitzar quatre persones mortes: un home a Pedro Bernardo (Àvila) a qui li va caure una teula al cap, una dona sense sostre a Gandia que va tenir hipotèrmia, un home atropellat a Astúries per culpa de la neu i un altre home mort per hipotèrmia a Moixent.

Aquesta informació ha estat elaborada per Mireia Rourera, Esteve Carrera, Jordi Ferrer, Lurdes Artigas, Ure Comas, Emili Agulló i Gemma Busquets.

LES XIFRES

55.417
alumnes
està previst ja des d’ahir que avui es quedin a casa. Podria ser que avui més escoles decidissin tancar.
104
km/h
va bufar el vent a l’Observatori Fabra. Feia 8 anys que no es registraven ratxes de vent tan fortes.
21
persones
van resultar ferides ahir a Catalunya a causa del temporal. Només una estava greu per una contusió.

Atura el tren per excés d’hores

El maquinista d’un tren de rodalies de l’R1 en direcció a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) va aturar-se ahir a l’estació de Montgat i va fer baixar tot el passatge després d’avisar-los per megafonia que s’aturava perquè ell ja havia complert la seva jornada laboral. L’incident va passar a les 08.34 hores del matí i els viatgers, que quasi no cabien a l’andana, van quedar amb un pam de nas i van haver d’esperar que passés un altre tren, que ja anava ple, per continuar el seu viatge. Després, Renfe va emetre un comunicat demanant disculpes i atribuint el que havia passat a l’efecte del temporal que castigava Catalunya i que havia alterat la programació de relleus de la companyia. D’acord amb l’operadora, es va autoritzar el maquinista a circular sense viatgers fins a Badalona, on el tren va quedar apartat en unes vies secundàries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia