Societat

Alerta pel risc de desbordament als rius Onyar i Daró

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, activa la situació d’emergència per si el cabal augmentés encara més en les pròximes hores

El tram de l’AP-7 entre Figueres i la Jonquera, tallat per la neu, ha estat reobert en sentit nord per tots els vehicles

Una avaria deixa sense llum 220.000 abonats de Girona a primera hora del matí

Punt àlgid del temporal Glòria. Les pluges intenses de la borrasca ja han deixat més de 100 l/m² a les comarques gironines de la Selva, el Gironès, el Baix Empordà i l’Alt Empordà.

Aquesta pluja a l’entorn de Girona ha fet disparar el cabal dels rius Onyar i Daró. I el comitè tècnic d’Emergències de Catalunya ha recomanat evitar els desplaçaments al Baix Empordà i al Gironès pel risc d’inundacions.

En aquests moments, l’ Onyar a Girona duu 515 m3/s. Es desborda a 600. El cabal del riu Daró també s’ha disparat a la Bisbal d’Empordà i a Serra de Daró, per sobre dels 170 m³/s.

Per això, es demana no creuar zones inundades; evitar les zones properes als rius i rieres i punts inundables i guals. Protecció Civil també recomana evitar la mobilitat fora dels nuclis urbans a Baix Empordà i Gironès per risc d’inundacions, segons ha acordat el comitè tècnic .

Davant aquesta situació, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha activat la situació d’emergència per risc del desbordament del riu Onyar al seu pas per la ciutat, especialment al carrer del Carme i a tot el nucli històric.

Segons ha informat un portaveu municipal, la iniciativa de l’alcaldessa és de tipus preventiu, per si el cabal augmentés encara més en les pròximes hores.

Així doncs, s’ha activat un dispositiu policial per avisar els propietaris de les plantes baixes de les zones que es podrien veure afectades, tot i que la situació general aquest matí a Girona és de normalitat, més enllà de petits inconvenients de mobilitat i dificultats en alguns equipaments.

A Tossa de Mar el temporal ha deixat una imatge insòlita i és que els carrers han aparegut plens d’aigua i escuma, com es pot veure en el vídeo cedit per @silviaragolta:

L’alcaldessa Imma Colom, en declaracions a Catalunya Ràdio ha assegurat: “A alguns dels edificis de davant de mar hi ha entrat alguna embarcació, la mobilitat és difícil perquè el vent ens fa impossible actuar-hi”.

Per la seva part, la directora general de Protecció Civil, Isabel Ferrer, ha demanat com a principal recomanació per les hores que vindran “evitar desplaçaments que no siguin absolutament necessaris” i davant la possibilitat de crescuda dels rius “evitar acostar-se i travessar els rius”.

“Ara venen dos dies crítics, dimarts i dimecres”, ha advertit el cap de l’Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, que ha indicat que seran “els dies amb una precipitació més extensa, centrada especialment als dos extrems de Catalunya, tot i que precipitarà a qualsevol punt del país”.

Segons ha puntualitzat, “en algun moment, sobretot entre aquesta tarda i demà al matí hi podria haver intensitats fortes dins aquesta precipitació continuada i algunes acompanyades de tempesta”.

Sense llum a Girona

A primera hora del matí d’aquest dimarts, un total de 220.000 abonats de la demarcació de Girona s’han quedat sense llum per una avaria d’alta tensió a Red Eléctrica. Segons fonts d’aquesta companyia, el temporal ha tombat una torra de la MAT a Sant Hilari Sacalm.

Red Eléctrica ha enviat a la zona equips per intentar fer la reparació, però la neu dificulta que hi puguin arribar. Segons Endesa, s’estan fent talls rotatoris per evitar que caigui tot el subministrament.

Protecció Civil està treballant en coordinació amb Endesa per intentar recuperar el servei tant aviat com es pugui. Ara queden uns 60.000 abonats sense llum i s’espera que el servei recuperi la normalitat de forma progressiva.

No obstant, Endesa ha informat que tot el sistema elèctric està afectat i, perquè no caigui, s’estan fent talls rotatius a les vuit comarques gironines, de manera que no tots els abonats estaran afectats mentre duri la situació.

La companyia també ha indicat que els talls s’estan fent amb criteris de càrrega. Ara mateix, on hi ha més talls és a les comarques de la costa, però aquests aniran variant mentre no es repari la xarxa de transport.

AP-7 tallada

D’altra banda, a primera hora d’aquest matí, la neu ha obligat a tallar la circulació a l’AP-7 entre Figueres i la Jonquera. S’ha restringit la circulació redirigint tot el trànsit cap a l’N-II. Tot plegat ha provocat el col·lapse de l’N-II, on un gran nombre de vehicles han estat aturats més de tres hores.

No només això sinó que, hores més tard, a l’alçada de Figueres la situació s’ha agreujat després d’un accident amb tres camions implicats, en el punt on s’estaven realitzant els desviaments i ara es fan per la sortida 4 de l’AP-7.

Cap a les 13 hores, el tram de l’AP-7 entre Figueres i la Jonquera (Alt Empordà), tallat a la circulació per la neu, ha estat reobert en sentit nord per tots els vehicles.

A més, la pluja ha obligat a tallar quatre carreteres per inundacions. Es tracta de la C-31 a Ullà, la C-260 a Castelló d’Empúries, la GI-643 a Torroella de Montgrí i la GI 647 a Caldes de Malavella.

En vuit carreteres més és obligatori l’ús de cadenes. Un d’aquests punts és la C-37 al Túnel de Bracons, on està restringit el pas de camions.

També és obligatori l’ús de cadenes a la C-25 a Santa Maria d’Oló, on tampoc poden circular camions, la C-59 i la N-141c a Moià, la C-153 a Santa Maria de Corcó, la GIV-5201 a Viladrau, la T-330 a Arnes i la T-334 a Horta de Sant Joan.

Pel que fa al transport escolar, aquest dimarts s’han suspès quatre línies al Berguedà a causa del temporal. Segons informa el Consell Comarcal es, tracta de les rutes de secundària que uneixen Gósol, Saldes i Vallcebre amb l’institut Alt Berguedà; i la que va de Castellar de n’Hug a la Pobla de Lillet.

Pel que fa als alumnes de primària, la suspensió afecta la línia que uneix Castellar de n’Hug amb l’Escola Lillet; i la que va de Saldes a Vallcebre. Un total de 34 alumnes es veuen afectats.

Trucades al 112

El telèfon 112 d’emergències ha rebut 5.056 trucades per 3.752 incidències relacionades amb el temporal fins a les 10.30 hores. Els avisos han arribat especialment des del Barcelonès (26,4%), el Maresme (18,1%) i el Vallès Occidental (13,7%). També destaquen les trucades des del Vallès Oriental (9,7%) i el Baix Llobregat (8,5%). Per municipis, des de Barcelona s’han fet 898 avisos, el 17,7%, i des de Mataró 384 (7,5%).

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 25 persones a causa del fort vent des de l’inici del temporal Gloria, segons ha informat aquest dimarts al matí. D’aquestes persones ateses, una va resultar ferida greu aquest dilluns a Cornellà de Llobregat i vint més han estat traslladades a l’hospital amb ferides lleus o de menys gravetat.

A més, es registren retards d’uns 30 minuts a la línia R11 perquè les condicions meteorològiques adverses afecten la infraestructura entre Maçanet i Figueres. També hi ha afectacions entre Vilassar i Mataró, on se circula per via única des de l’inici del servei.

Això afecta els trens de les línies R1 i RG1, amb retards de 30 minuts de mitjana. Per minimitzar l’afectació que aquests retards podem provocar a l’entrada a Barcelona, es redueixen les freqüències en aquest tram i es mantenen entre el Masnou i la capital catalana.

La borrasca Glòria, l’excepcional temporal de vent i neu que encara durarà tot el dia d’avui, va afectar ahir tot el país però sobretot les comarques del Maresme, pel vent i les onades, i la Terra Alta, per la neu.

Protecció Civil recomana no fer activitats a l’aire lliure a les comarques de Barcelona i Girona i la Catalunya Central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.