la contra

Garnatxa de 30 anys

La colla de Palafrugell fa enguany la seva trentena carrossa per les Festes de Primavera

Van començar sortint de romans i aquest any, en commemorar-se el trentè aniversari de la seva fundació, ho faran d'hindús. Entremig, han sortit de bruixes, de l'oest americà, de Peter Pan o de fantasia. I sempre acompanyats d'una carrossa guarnida per a l'ocasió. Són els integrants de la colla Garnatxa de Palafrugell, que és l'única que ha participat sense pausa amb les seves creacions artístiques en carrossa en les Festes de Primavera de Palafrugell, que enguany arriben a la XLVIII edició.

En la primera edició, el 1981, van aconseguir un desè primer. Però 8 anys més tard finalment van aconseguir amb Parc Güell el primer premi i l'especial Carnaval de Carnavals. Uns guardons que han anat repetint en moltes altres ocasions, com han estat els dos darrers anys. En total tenen ara 11 Carnaval de Carnavals i 10 primers premis. Sense oblidar també tres segons premis, deu tercers premis i tres quarts premis. A més d'accèssits, com els de l'originalitat de la carrossa o dels efectes especials.

Per aconseguir aquesta fita, on ha hagut de competir amb carrosses carnavalesques d'arreu de les comarques gironines i barcelonines, ha fet falta un gran equip humà heterogeni i, al mateix temps, compacte. Una colla que va sorgir a iniciativa de Joan Teixidó i Joan Català, quan l'any 1980 van decidir engrescar un grup d'amics de Palafrugell, Mont-ras i Esclanyà, que portaven un parell d'anys fent comparsa pels carnavals de la comarca, per tirar endavant una carrossa per al Carroussel de Palafrugell, que és l'acte més important de les Festes de Primavera. I van fer l'estrena amb la carrossa Senatus Populus Romanus. Al cap de sis anys de sortir, la direcció de les Festes de Primavera va obligar a les colles a tenir un nom. I es va triar el de colla Garnatxa. El motiu? Català tenia el costum de portar sempre una garrafa d'aquest vi dolç, que s'acompanyava sempre amb galetes, quan es treballava en la construcció de la creació artística de la carrossa.

A la dècada dels anys 90 del segle XX, van agafar el relleu els germans Pilar i Joaquim Costa i Miquel Grau. L'any 2000 va entrar Miquel Ortiz per acabar d'arrodonir la creació de les carrosses de les colles. Sense oblidar els integrants de la comparsa, formada per gent d'edat molt diversa, que complementa aquesta gran família de la rauxa de l'Empordà. Una comparsa que complementa i enriqueix molt la carrossa. prova d'això és le fet que la colla ha aconseguit en aquests anys un total de 10 accèssits per la millor comparsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.