Camós celebra els seus mil anys d’història
Una comissió de l’Ajuntament i veïns ha organitzat una sèrie d’actes commemoratius, entre els quals destaca la inauguració d’una escultura de Xicu Cabanyes
Aquest any en fa mil del primer esment escrit del nom de Camós referit a un poble, i per commemorar-ho l’Ajuntament i diversos veïns, a través d’una comissió, han preparat una sèrie d’actes que tindran lloc al llarg dels pròxims mesos. De moment s’han definit els esdeveniments principals, que es completaran amb els que surtin de les propostes que anirà fent la comissió.
En la presentació de la programació, feta ahir per l’alcalde, Josep Jordi, i el regidor de Cultura, Àlex Esteba, es va remarcar la data del 26 d’abril, en què està prevista la inauguració d’una escultura commemorativa a la plaça de l’Ajuntament –l’està elaborant l’artista Xicu Cabanyes– i un trencadís de porcellana de l’escut del municipi que es col·locarà a la façana de la casa de la vila. El president del Parlament, Roger Torrent, hi assistirà, van indicar Jordi i Esteba.
Paral·lelament, a l’edifici on hi havia hagut la llar d’infants municipal (rebatejat com a Espai Baldufes) el mateix dia s’inaugurarà una exposició de fotografies antigues del municipi, procedents de diversos arxius i de les col·leccions particulars dels veïns.
En el marc de la festa major (23 i 24 de maig) es dedicaran diversos actes del programa al mil·lenari, tot i que encara s’han de concretar. Sí que està decidit el pregoner, que serà l’arqueòleg Pere Castanyer, director de les excavacions de la vil·la d’època romana de Vilauba. D’altra banda, de cara al juliol s’està preparant un muntatge teatral a càrrec de la companyia local, que tractarà de la història de Camós. Es vol que sigui a l’aire lliure, però no s’ha decidit encara el lloc.
Entre els esdeveniments commemoratius pendents de concretar, hi ha conferències a càrrec d’historiadors, així com un acte de cloenda, a finals d’any.
LA FRASE
El 1020, més o menys
A dreta llei, el mil·lenari de Camós va ser l’any passat, atès que en el document que serveix de base per a la commemoració l’any que hi surt és el 1019. No obstant això, no tots els especialistes consultats per l’Ajuntament hi estan d’acord perquè el calendari ha experimentat variacions al llarg de la història, va assenyalar ahir el regidor de Cultura.
El document en qüestió és l’escrit de cessió d’unes terres de Ramon Bonhom a la Canònica de Girona, reproduït al Cartoral de Carlemany del bisbe de Girona, un recopilatori fet en els segles XIII i XIV de documents rellevants. En aquell tracte de cessió s’esmenta Camós, i no “Sant Vicenç de Camós” com s’ha afirmat alguna vegada. Segons van dir ahir, a l’Ajuntament es van assabentar de l’existència d’aquest escrit gràcies a la monografia sobre Camós que Maurici Duran va escriure el 1993. “A partir d’aquí vam fer recerca en diferents arxius i vam localitzar el text a l’arxiu diocesà”, va dir Esteba.