LA Crònica
Uns ulls que et miren
L’Agrupació de Vidreres per la Defensa Animal i Ambiental (AVDA) es va presentar ahir en societat amb un acte de dues parts al teatre casino la Unió. L’entitat animalista forma part de la Plataforma Prou Correbous, que lluita perquè l’espectacle amb animals a la plaça quedi abolit. El correbou de Vidreres de l’1 de setembre de l’any passat va acabar amb incidents: disset ferits, un dels quals greus, i un jònec que va saltar de la plaça fins a les grades i que al cap de més d’una hora va haver de ser abatut per la policia local.
D’alguna manera, l’acte d’ahir va ser l’inici –i a un alt nivell– de la campanya per la consulta sobre el futur del correbou, que tindrà lloc el mes de març i que organitza l’Ajuntament. L’AVDA va presentar-se ahir per explicar perquè s’ha constituït com una entitat del poble. Amb més d’una veu i davant un auditori atapeït de gent, les seves representants van explicar que el benestar dels veïns ha d’anar acompanyat del benestar dels animals, ja siguin animals, bous o gossos. Entre el públic hi havia aficionats als bous que van venir de municipis allunyats com ara Cardona (Bages) i que van intervenir en la segona part de la xerrada col·loqui.
Moderat per Magda Pujol, vicepresidenta de l’entitat Lex Ànima, que forma part de Prou Correbous, el principal interès era escoltar com l’advocada Magda Oranich i la periodista, escriptora i exdiputada Pilar Rahola defensaven la prohibició dels correbous. Les dues convidades van dir del dret i del revés que el correbou és un espectacle de maltractament. Rahola va criticar que la llei de protecció dels animals aprovada pel Parlament hagués fet una excepció amb els correbous per satisfer càrrecs polítics de Convergència i d’ERC de les Terres de l’Ebre, entre altres sectors. “Allò va ser una cosa ignominiosa.”
Rahola i Oranich, companyes en més d’una batalla des de fa dècades, van coincidir a dir que pateixen quan veuen que l’animal pateix. L’exdirigent d’ERC i del Partit per la Independència va manifestar que els animals “no han de ser objecte de joc ni de tortura, sinó de respecte”. Va qualificar el correbou de “festa malvada” i va dir que l’animal és un ésser viu, “uns ulls que et miren”, i, per això, detesta que “la massa es diverteixi” en aquests espectacles.
Oranich, lluitadora històrica per la igualtat de gènere i els drets humans, va dir que a Alemanya i Àustria els drets dels animals estan inclosos a la Constitució. Amb casa a Tossa de Mar –com va recordar–, va donar a la raó a Rahola, que havia dit que “la lluita pels animals és una lluita d’èxit”.
L’Ajuntament de Vidreres prepara els detalls de la consulta, en què podran votar les persones empadronades al municipi de més de setze anys. En el correbou de l’any passat, el consistori hi va gastar 6.709 euros, repartits, entre altres conceptes, en el lloguer dels bous (4.779) i l’assegurança (1.251). L’ambulància contractada per la festa major va costar 1.435 euros i va donar servei a l’espectacle i a altres actes.