El coronavirus, des de la distància
La comunitat xinesa a Catalunya segueix amb atenció l’evolució del coronavirus però l’activitat quotidiana no s’atura
La majoria de comerços asseguren que l’epidèmia no ha fet caure les vendes
Els comerços xinesos de Catalunya han continuat aixecant les persianes cada dia des que a principis de febrer es va detectar el primer cas de coronavirus a l’Estat. Tot i seguir amb molta atenció com evoluciona aquesta epidèmia respiratòria, la comunitat xinesa viu amb tranquil·litat i sense patir rebuig, asseguren. A Barcelona, el barri amb més presència de la cultura xinesa és El Fort Pienc –i no pas el barri xinès–, on bars, restaurants, basars i centres d’estètica van obrir ahir amb normalitat. Al Basar Oriental del carrer Consell de Cent, no han notat cap diferència de vendes ni cap tipus de desconfiança per l’origen dels seus productes, la majoria dels quals són produïts a la Xina. Al contrari, el seu propietari explica que les úniques mascaretes que ha venut han estat per a ús laboral, i no pas per por del contagi. Just al costat, la propietària de Fruites Borrell –també d’origen xinès– assegura els clients habituals hi han continuat anant a comprar com de costum. Tampoc no ha rebut cap comentari desagradable respecte a aquesta qüestió, sinó que afirma que “tothom del barri és molt agradable”. On sí que estan tenint més dificultats és a l’agència de viatges Sol Travel, al carrer d’Alí Bei, on han passat els darrers dies anul·lant viatges entre Catalunya i la Xina. “Molts clients ens estan demanant que els reemborsem, que els canviem els bitllets”, explica el propietari, que hi afegeix que “estem treballant molt més i no hi ha beneficis.” Pel que fa a les persones que han tornat de viatge, afirmen que “si alguna persona ha viatjat a la Xina, es queda catorze dies sense sortir de casa per assegurar-se de no haver estat contagiada”.
La presidenta del grup d’artistes Huaxing, que cada any prepara l’any xinès a Catalunya, Shufen Chen, explica que aquest any s’ha hagut de cancel·lar la celebració: “teníem por per si passava alguna cosa amb tanta gent reunida”. Cheng opina que la gent “està espantada” però està satisfeta amb la reacció de la societat catalana que, diu, s’ha mostrat solidària. En aquest sentit, demà a la tarda hi ha previst un acte de suport a les persones afectades pel coronavirus arreu del món al Portal de l’Àngel de Barcelona.
Per la seva banda, el govern va anunciar que atendrà de manera confidencial les persones que es puguin sentir discriminades com a conseqüència del coronavirus. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va emetre ahir un comunicat en què rebutja la discriminació “per raó de raça, origen, llengua, creença, ètnia i altres”, després que el conseller Chakir el Homrani es reunís amb la cònsol de la Xina a Barcelona, Lin Nan, per valorar els efectes de la pneumònia de Wuhan. La cònsol va traslladar al conseller el seu agraïment perquè vetlli per possibles casos de rebuig, tot i que va aclarir-li que no li constaven.