La UE apel·la a la calma, però tem l’impacte del virus
Confia en la Xina, però recomana preguntar als viatgers que arribin de Wuhan pels seus contactes
Està preocupada per les repercussions econòmiques i per la possible escassetat de medicaments
Crida a la tranquil·litat de les institucions europees davant la histèria pel coronavirus. La Unió Europea va enviar ahir un missatge de calma als seus ciutadans per rebaixar les pors al Vell Continent, on el brot ha estat molt limitat. De fet, veu amb més preocupació com aquesta epidèmia a la Xina pot, de retruc, afectar l’economia europea i, fins i tot, el seu subministrament mèdic.
De totes maneres, el bloc europeu aposta per mantenir-se vigilant, prevenir els contagis en territori europeu i garantir la cooperació entre els estats. En això van estar d’acord els ministres de Salut de la UE que ahir es van reunir a Brussel·les per avaluar la situació del brot.
Per ara el nivell de contagis a Europa és “baix”: només set dels 27 estats membres de la UE han registrat casos de coronavirus, la majoria a Alemanya, amb 16, i França, amb 11. A l’Estat espanyol de moment només n’hi ha hagut dos.
A l’inici de la reunió de ministres, el director executiu de l’OMS per a emergències de salut, Michael Ryan, va insistir que les transmissions del virus fora de la Xina “no són intenses”. “No estem veient una alta propagació”, va constatar. Ara bé, el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties no descarta més contagis a Europa en “les pròximes setmanes”. “Podríem veure un increment de casos”, va alertar ahir la seva directora, Andrea Ammon. Per això els ministres de Salut van fer èmfasi en la prevenció. Els 27 van recomanar que es pregunti als viatgers que arriben de Wuhan “si han estat en contacte” amb persones potencialment afectades. Però només ho demanen “si les circumstàncies ho justifiquen” i sent conscients que és impossible que la gent pugui comunicar tots els contactes que ha tingut.
La UE assegura que “confia” en la Xina per contenir el virus, però, amb aquesta proposta també reconeix que li falta informació respecte a les persones que arriben a Europa provinents de la zona on es va originar el brot.
Malgrat que algunes aerolínies europees com Air France o British Airways han cancel·lat vols a la Xina en la darrera setmana pel coronavirus, la Comissió Europea defensa que les restriccions aèries no són necessàries en aquests moments. “Confio que els estats seguiran aquesta recomanació”, va dir ahir la comissària de Salut, Stella Kyriakides, malgrat no tenir competències en aquest àmbit.
A part de la por als efectes col·laterals econòmics de la situació a la Xina, les capitals europees també estan preocupades per l’impacte que pugui tenir aquest brot en el mercat farmacèutic europeu, perquè precisament molts productes “crítics” s’importen des de la Xina i temen interrupcions en la seva fabricació.
Per exemple, gairebé el 50% del material sanitari de protecció que es fa servir a Europa, com ara guants o mascaretes, és de producció xinesa.
La Comunitat Europea de moment no ha detectat “escassetat” de medicaments o material de protecció, però ja ha parlat amb la indústria europea per veure com podria augmentar el subministrament “si fos necessari”.
Brussel·les, incapaç de calcular el cost econòmic
La Comissió Europea ja veu el coronavirus com un “risc” per a l’economia del bloc, si bé no té clar quin impacte real tindrà. Tot i avisar que és “massa aviat” per avaluar les potencials repercussions econòmiques, l’executiu europeu va alertar ahir que el coronavirus podria tenir un “efecte dominó”.
En la presentació de les previsions econòmiques d’hivern, l’eurocomissari d’Economia Paolo Gentiloni va assegurar que el grau d’afectació dependrà de la durada i l’extensió del brot. “Com més duri, més probabilitats hi ha que hi hagi efectes col·laterals sobre l’economia i les condicions de finançament globals”, va opinar.
Brussel·les creu que tindrà un impacte per l’efecte del brot sobre l’economia xinesa, però per ara no s’atreveix a fer previsions concretes. Assumeix que el PIB xinès es reduirà en el primer trimestre de l’any i que les repercussions globals seran “relativament limitades”.